Carl Hansen & Son återskapar Colonial som möbelserie‏

Möbelarkitekten Ole Wanschers signaturdesign är utan tvivel den sofistikerade Colonial Chair. Nu återlanseras seriens andra klassiska design i form av Colonial-soffan och Colonial-soffbordet.  Därmed återskapar Carl Hansen & Son Colonial som en samlad möbelserie, där utgångspunkten är Wanschers minimalistiska och funktionella synsätt.

Vad få känner till är att mannen bakom Colonial Chair, möbelarkitekten Ole Wanscher, också har designat den som en soffa för två personer. Soffan producerades dock inte i särskilt många exemplar. Fåtöljen är från 1949 och soffan tillkom 1964. Därefter tillkom soffbordet i en enkel och tidlös design med en kvadratisk bänkskiva, som också ingår i Carl Hansen & Sons återlansering av möbelserien.

Soffan har utformats utifrån samma grundprincip som fåtöljen, och visar tydligt att Wanscher hade en förkärlek för det slanka och förfinade, men också på hans fascination för möbeldesign från 1700-talets England och svunna kolonialtider. Han ville skapa möbler som hyllade klassiska, konservativa tendenser men som samtidigt skulle stå sig med tiden, och det lyckades i en sådan grad att Colonial Chair än i dag är hans mest kända möbel.

Knud Erik Hansen, vd för Carl Hansen & Son, berättar: ”Vi ser en mycket stor efterfrågan på Colonial Chair, som i dag är är en av våra mest populära möbler inom fåtöljer. Det var därför ett naturligt steg att gräva djupare i Ole Wanschers designvärld och komplettera Colonial-stolen med möbler som kunde berätta en gemensam historia och bidra till ett gemensamt uttryck. Samtidigt upplever vi att Ole Wanscher får allt större uppmärksamhet som en av sin tids största, danska designer, och med en samlad möbelserie kan vi föra ut den här berättelsen till alla designintresserade.”

Soffans till synes slanka dimensioner i stommen är minsta möjliga, och den får sin styrka genom en väl genomtänkt konstruktion. Trots delarnas modellerade form är de enkelt sammanfogade genom att inga ytor ligger i samma plan. Alla övergångar i designen är visuellt väldefinierade. De främre benen och ryggpinnarna består av rundstavar, och tvärsnittet i armstöden utgörs av slanka ellipser som avslutas framtill med en raffinerad, svarvad profil. De sofistikerade armstöden är lätt svängda och reser sig i en spets, för att sedan fortsätta lodrätt nedåt – en välkänd Wanscher-signatur.

Soffan levereras med lösa kuddar och sitsen ligger löst i underredet, som är utformat som en lös ram med en botten av gjordar. Stommen består av en förhållandevis enkel ribbkonstruktion, där de olika delarna stödjer upp varandra. Soffans dubbla ben i mitten ger nödvändig styrka åt möbeln.

Colonial Sofa med modellbeteckningen OW149-2 finns liksom Colonial Chair i valnöt, körsbär, ek och mahogny och med lackerad, såp- eller oljebehandlad yta. Soffan kan fås med kuddar i textil eller läder. Soffans sitthöjd är 46 cm, höjden är 84 cm, djupet är 69 cm, och bredden är 124 cm. Soffan finns i butik från maj 2015 och rekommenderat försäljningspris startar från 23 258 kr. exkl. moms.

Colonial Coffee Table med modellbeteckningen OW449 finns i ek och valnöt med fanerad yta i samma träslag. Bordet är 46 cm högt, 60 cm brett och 60 cm långt. Bordet finns i butik från maj 2015 och rekommenderat försäljningspris startar från 4 892 kr. exkl. moms.

Colonial_Series Colonial_Sofa_Black_Black_Leather
Foto: Carl Hansen & Son
/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *