Carl Hansen & Son presenterar möbelserien Deck Chair

Carl Hansen & Son utökar sin utemöbelkollektion med Børge Mogensens kollektion Deck Chair. Serien utvecklades ursprungligen för den danske formgivarens egen balkong i slutet av 1960-talet – helt enkelt därför att han behövde funktionella och bekväma utemöbler som tog minimalt med plats. 

Det sägs att Børge Mogensens möbelformgivning inte kom från inrotade konstnärliga idéer utan utifrån det han kallade “verkstadsmetoden” och en önskan om att skapa möbler som var ändamålsenliga. Faktum är att ändamålsenligheten är själva kärnan i Mogensens Deck Chair-serie, som han arbetade med i två år, från 1968 till 1970 – och som Carl Hansen & Son nu tar in i sin kollektion med utemöbler. Deck Chair-serien består av en solstol med dyna och fotpall, ett sidobord, en bricka, ett matbord med matchande stolar och ett väggfäste. Kollektionen var egentligen tänkt att lösa Mogensens eget behov av en rad bekväma, funktionella och platsbesparande möbler till sin egen balkong. Möblerna, som på den tiden tillverkades av obehandlad bok och ask, var både lätta och hopfällbara. Tanken var att möblerna skulle kunna fällas ihop och hängas upp på ett väggfäste som ett dekorativt element även när de inte användes. Carl Hansen & Son nylanserar nu det noggrant utformade möbelkonceptet i obehandlad, FSC®- certifierad teak – ett hårt och starkt trä med en naturligt hög oljehalt, vilket innebär att det tål väderomslag samt är extremt hållbart. Den obehandlade teaken kommer att åldras vackert med tiden och få en mer silvrig nyans. – Jag är oerhört glad över att Carl Hansen & Son nu kan presentera Børge Mogensens funktionella och vackra kollektion Deck Chair. Serien består av ett antal mycket funktionella och flexibla möbler som är lätta att flytta runt och som kräver minimalt med plats, förklarar Knud Erik Hansen, vd för Carl Hansen & Son, som har märkt en växande efterfrågan på klassiska utemöbler från 1950- och 1960-talen. 

Ärlig och informell design
Som student och senare som anställd hos den berömde danske möbelformgivaren Kaare Klint utvecklade Børge Mogensen en stark känsla för proportioner, vilket tydligt avspeglas i Deck Chair-serien. Möblerna har också tydliga stilistiska referenser genom flera noggrant utformade detaljer som kan tillskrivas Mogensens bakgrund som möbelsnickare. Mogensen var känd som “folkets formgivare” och hade en i huvudsak humanistisk och demokratisk inställning till design. Han hämtade inspiration från både den amerikanska shakerrörelsen och 1800-talets engelska möbelformgivning. Liksom alla Mogensens möbelformgivningar kombinerar Deck Chair-serien funktionell styrka med uttalad lätthet och en tidlös estetik – egenskaper som, enligt Knud Erik Hansen, innebär att serien är lika modern idag som för femtio år sedan. Mogensens stora vördnad för trä som material återspeglas i Deck Chair-serien och dess enkla design baserad på träribbor. I solstolen är lamellerna formade för att följa kroppens naturliga kurvor. Hopfällningsfunktionen och den vinklade ramen gör att solstolen kännetecknas av ett inbjudande, ärligt och avslappnat uttryck – som signalerar kontrollerad prestigelöshet och inspirerade tankar om frihet och fritid. För att optimera funktionaliteten hos solstolen har Carl Hansen & Son valt att klä den lösa dynan, fotpallens spända säte och stolen i ett väderbeständigt Sunbrella-tyg istället för det ursprungliga kanvastyget. Tyget valdes för sitt naturliga utseende och för att det är enkelt att rengöra och underhålla. Fyllningen i dynan gör att regnvattnet kan rinna igenom, vilket gör att den torkar snabbare. Gemensamt för alla Deck Chair-möbler är de rundade ändarna på ramen, en typisk Mogensen-detalj. Andra enhetliga kännetecken i serien är det identiska avståndet mellan de synliga stålskruvarna och likheten hos tvärsnitten i de olika trädelarna. Enligt Knud Erik Hansen kännetecknas serien av tydlighet i både design och funktion utöver den påtagligt inbjudande känslan. – Designen av Deck Chair-serien är unik och därför en perfekt matchning till vår utomhuskollektion, vilket tillgodoser ett mycket konkret behov av mindre skrymmande möbler med ett högt estetiskt värde, förklarar Knud Erik Hansen, och understryker att både materialet och de enkla modellerna passar lika bra inomhus. 

I samarbete med Børge Mogensens familj
Deck Chair-serien nylanseras av Carl Hansen & Son efter ett nära samarbete med Børge Mogensens familj, som är förtjusta över att ännu en serie av Børge Mogensens möbler läggs till i Carl Hansen & Sons kollektion av designklassiker. – Äntligen kommer alla designentusiaster världen över att kunna njuta av möblerna igen, säger Thomas och Peter Mogensen, som bekräftar att deras far såg det som sitt kall att formge möbler för folket. De tror också att han, med tanke på hans intresse för funktionalitet och hållbarhet, skulle ha välkomnat valet av teak i sin Deck Chair-serie.

Foto: Carl Hansen & Son
Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *