Georg Jensen introducerar en art noveau-skatt från arkiven

Nu i höst kan Georg Jensen stolt presentera Jardinière no. 1505, en originaldesign från Georg Jensen själv. Designen baseras på en skiss från 1915 som nyligen upptäcktes i företagets stora arkiv. För första gången börjar vi nu tillverka den här magnifika art noveau-skatten i begränsad upplaga, ett mästerverk som perfekt fångar essensen i Georg Jensens lyriska design.  
Jardinière no. 1505 är uthamrad för hand i allra finaste sterlingsilver. Det tar över sex månader att skapa den här vackra designen som är ett bevis för det enastående konsthantverk som har varit hjärtat i Georg Jensens designarv sedan starten 1904. Den intrikata designen är 33 centimeter i diameter och 42 centimter hög, och består av en stor dekorativ skål med en sinnlig, hög vas . De här två centrala delarna skapar en imponerande dekorativ design som passar perfekt för frukt, blommor och växter.

Designen pryds av magnifika detaljer som druvor, vilda blommor och blad som snidats för hand och skulpterats in i designen. Det ger en naturligt och romantisk känsla som samtidigt understryker silvrets nyanserade och poetiska uttryck. Som kronan på verket poleras skålen för hand med hjälp av över 120 olika borstar. Därefter oxiderar silversmeden utvalda detaljer som tillsammans med de distinkta märkena efter hammarslagen bildar Georg Jensens unika kännetecken.

Jardinières organiska motiv uttrycks med mjukt kurvade linjer och arbetade motiv – hörnstenar i art nouveau-rörelsen som blomstrade i hela Europa på tidigt 1900-tal. Silversmeden och skulptören Georg Jensen blev en av de mest erkända silversmederna inom den här konstnärliga stilen, och varumärkets tidiga silverdesign är än idag åtråvärda klassiker. Den kända Grape-kollektionen som designades 1918 pryds av små vackra druvklasar – en nyskapande och dekorativ symbol. Designen är ett naturligt komplement till Jardinière som designades några år tidigare och som blev en tidig inblick i Georg Jensens växande intresse för druvmotiv.
 
Jardinière kan beställas från och med hösten 2020 och skapar nytt liv i en tidlös design som började sin resa för 105 år sedan. Idag är den en klassisk symbol för Georg Jensens visionära och konstnärliga strävan.

Jenny & Linda
Foto: Georg Jensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *