IKEA lanserar OSYNLIG kollektion i samarbete med Ben Gorham, grundare av Byredo

Genom samarbetet med en av världens främsta doftkreatörer, Ben Gorham, utforskar IKEA Osynlig Design – tanken att det inte enbart är hur ditt hem ser ut som påverkar hur det får dig att må. Resultatet är OSYNLIG, en kollektion av doftljus med 13 dofter som väcker minnen och förstärker känslan av att vara hemma.

Dofter kan trigga starka minnen och ha kraftfull inverkan på människors humör och känslor. Doften av kanel kan exempelvis få dig att känna julstämning. Doften av tall och lägereld väcker för många minnen av en sommar du aldrig glömmer. En doft av nytvättad tvätt kan ta dig tillbaka till ditt föräldrahem. Enligt IKEA Life at home report, gör människor starka kopplingar mellan hur de uppfattar doft och känslan av att känna sig hemma. 

Den idén inspirerade IKEAs samarbete med Ben Gorham, grundare av doft- och modehuset Byredo. Företaget erbjuder en rad av exklusiva dofter för att bäras och att ha i hemmet. Deras doftljus och parfymer har utvecklats genom en ödmjuk approach- en enkel komposition av råvaror av högsta kvalitet. Tillsammans med Ben Gorham har IKEA utforskat hur man kan använda styrkan av dofter genom att skapa osynlig design och att förbättra livet hemma. 

OSYNLIG är en ljuskollektion med 13 dofter som skapats för att framkalla en rad olika känslor – från nostalgi över det du gjort, till drömmar om det man kanske kommer att göra- och framförallt, att göra upplevelsen av att vara hemma ännu bättre. 

Kollektionen består av 13 dofter som vi hoppas ska passa en bred publik. Doftnoterna är fördelade på tre basnoter – blommig, träig och fräsch. Kollektionen lanseras den 6 november 2020 på IKEA varuhus samt hos IKEA.se, med undantag av varuhusen i Haparanda, Gävle, Örebro, Sundsvall och Linköping. Med OSYNLIG kollektion önskar IKEA att erbjuda härliga dofter och osynlig design. 

När möjligheterna att justera de tredimensionella aspekterna av våra hem är begränsade kan den osynliga designen – användningen av doft, ljud och ljus – erbjuda nya och oväntade lösningar på de utmaningar vi möter i våra hem idag. 

”Doft är en mycket relevant del av hemmet och det skapar en känsla av komfort och trygghet. Vi försöker utveckla en mängd av dofter som stärker idén att alla har olika relationer till en doft, och ingenting är rätt eller fel”, säger Ben Gorham. 

”Osynlig design är det skiktet ovanpå funktionaliteten som kompletterar hemmet, de saker man inte kan ta på så som ljus, stämning och atmosfär som gör att du kan få en riktigt känslomässig, intressant miljö”, säger James Futcher, kreativ ledare på IKEA för OSYNLIG. ”Det är den här tanken som fick mig att tänka annorlunda om mitt egna hem och möjligheten vi hade med att utveckla OSYNLIG – det handlade aldrig om att skapa doftljus lika mycket som det var att uppmuntra fler att nyttja minnen, andra abstrakta saker, när de skall bygga sina egna hem”. 

SÄLJSTART: Fredagen 6:e november 2020 på IKEA varuhus och på IKEA.se, med undantag av varuhusen i Haparanda, Gävle, Örebro, Sundsvall och Linköping. OSYNLIG är en tillfällig kollektion

Foto: IKEA
Jenny & Linda

5 svar på ”IKEA lanserar OSYNLIG kollektion i samarbete med Ben Gorham, grundare av Byredo

  1. Vad förbannad jag blir-ska vi i Norrland inte få ta del av en sån här stor sak😡Använder Ben Gorhams produkter och följer er och Trendenser slaviskt.Sen ska man få en sån här käftsmäll en bit in i texten.Hade jag inte älskat ikea skulle jag bojkottat dom resten av livet för detta,hur gör man för att K L A G A 😬😭 Anna Kruse Besviken kund

    • Hej Anna, nu är det inte vi som bestämmer vad som ska säljas och var. Du får helt enkelt vända dig till IKEA och ställa frågan till dem. Ha en fin kväll! 🙂 Jenny

      • Ja förlåt mej😢🙈Det var ju absolut INTE Er jag var arg på,tycker IKEA är dåliga på att inte ha såna här “stora” nyheter som säkert är åttrådda av många på alla varuhus.Även om man kan beställa dom känner man inte vad dom doftar ju.Ni är toppenbra på det Ni gör för alla Era Fans❤TACK🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *