Kaare Klints Faaborgstol fyller 100 år – Rud. Rasmussen hyllar Danmarks första moderna designklassiker‏

Kaare Klints legendariska Fåborgstolen skapades 1914 och presenterades för allmänheten i samband med invigningen av Fåborg Museum 1915. Rud. Rasmussens Snedkerier markerar 100-årsjubileet genom att lansera Fåborgstolen i en specialutgåva som hyllar den första utgåvan samt en jubileumsutgåva i valnöt, där de första 100 stolarna är numrerade exemplar.

Redan som 26-åring ritade Kaare Klint år 1914 i samarbete med arkitekt Carl Petersen en unik uppsättning möbler till Fåborg Museum på Fyn, som invigdes officiellt år 1915. Samarbetet resulterade i Fåborgstolens tillkomst. En design som senare skulle visa sig bli dansk designs första moderna designklassiker.

Med Fåborgstolens tillkomst inleddes en ny era inom dansk design. Eran utgör grunden för utvecklingen av dansk design och vad vi i dag förknippar med fenomenet Danish Modern, som under 1950-talet satte design från Danmark på världskartan.

Fåborgstolen fyller 100 år. Kaare Klints verk i allmänhet och Fåborgstolen i synnerhet är på många sätt exponerade för övergången från nyklassicismen till modernismen, och Fåborgstolen framstår således som ett epokgörande mästerverk inom dansk möbelkonst. Fåborgstolen ingår som en del i det samlade allkonstverk som Fåborg Museum utgör, där de 18 historiska exemplaren fortfarande står som en fast del i inredningen i Konstsalen.

Fåborgstolen har genom flera generationer tillverkats hos Rud. Rasmussens Snedkerier, som är känt för sin kompromisslösa syn på snickarhantverket och för sitt engagemang för att tillverka klassiker i oöverträffad hantverksmässig kvalitet sedan 1869. Knud Erik Hansen, ägare av Rud. Rasmussens Snedkerier och Carl Hansen & Søn berättar: ”När vi tog över Rud. Rasmussens Snedkerier var det med hjärtat – och med en önskan om att bevara traditionen inom danskt snickarhantverk och samla historien om de danska möbelklassikerna. Vi har stora ambitioner om att sprida medvetenhet om den här delen av dansk designhistoria, som kretsar kring de tre första årtiondena av det 20:e århundradet, och här har Danmarks äldsta snickeri och Kaare Klints Fåborgstol en självskriven roll.”

David Obel Rosenkvist, chef för Rud. Rasmussens Snedkerier, tillägger: ”Rud. Rasmussens Snedkerier har under flera generationer varit själva definitionen av det goda hantverket, och vi ska fortsätta att leverera det allra bästa inom snickarhantverk. Kaare Klint lade stor vikt vid den perfekta hantverksmässiga bearbetningen, och hade ett särskilt nära samarbete med Rud. Rasmussen, som har tillverkat Fåborgstolen under flera decennier. 100-årsjubileet är den perfekta anledningen att hylla Danmarks första moderna designklassiker, som skapats av den danska möbelkonstens fader.”

Specialutgåva i masurvuxen alm
Med anledning av 100-årsjubileet presenterar Rud. Rasmussens Snedkerier en specialutgåva av Fåborgstolen, som liksom originalutgåvan är tillverkad i masurvuxet trä där fibrerna ligger böjda och vridna runt varandra och bildar riktningslösa och oregelbundna mönster i träet. Specialutgåvan är utformad i masurträ från ett almträd som har stått på snickeriets egen bakgård i 100 år och fälldes för 25 år sedan. Ett almträd med en unik historia som sparats till det rätta tillfället.

Det är stolens runda koppstycke som förses med denna unika masurväxta alm, som genom träets särpräglade struktur och ådringsmönster är ett svårt material att arbeta i och därför kräver stor hantverksskicklighet. Stolsbenen är tillverkade i massiv alm och sargen i fanerad alm. Precis som med originalet har stor vikt lagts på valet av trä till stolens delar, så att det unika i varje stycke trä och årsringarna framhävs i varje enskild stol. Unikt för den här utgåvan tillverkas sitsen i fransk rörflätning tillsammans med ryggen och sidorna, precis som på originalutgåvan.

Specialutgåvan tillverkas exklusivt i 10 unika exemplar och kan upplevas som en del av en internationell vandringsutställning under 2015. Dessa exemplar kommer tills vidare inte att erbjudas till försäljning.

Jubleumsutgåva i valnöt
Rud. Rasmussens Snedkerier lanserar också en jubleumsutgåva i samband med 100-årsfirandet, där de 100 första stolarna är numrerade exemplar. Jubileumsutgåvan tillverkas i valnöt och fås med en oljebehandlad yta och sits med överdrag i svart, exklusivt Nigerskinn.

Rek. butikspris för jubileumsutgåvan är DKK 35 000 inkl. moms och EUR 3.950 exkl. moms.
Faaborg_Chair_Mahogny_closeup Faaborg_Chair_Mahogny_Museum Faaborg_Chair_Oak_Burr Faaborg_Chair_Oak_Burr_Mosaic Faaborg_Chairs_craftsmanship Faaborg_Chairs_Mahogny Faaborg_Chairs_Walnut_Env
Foto: Carl Hansen
/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *