Kända och okända formgivare hos Designtorget

Designtorget är en favoritbutik hos oss. De är en destination för dem som vill upptäcka svensk design och inredning av såväl kända som okända formgivare. Nu har de kommit med lite nyheter från Stålverket, Simon Key Bertman, Karin Ohlsson samt Malin Berglund som vi gillar. Vi fastnade framförallt för brickan “Elvira” som är Malin Berglunds mellannamn men betyder också “den vita”. Mycket passande till den vita rena designen 🙂 Den åkte rätt upp på vår önskelista. Läs mer om respektive formgivare nedan 🙂

Ps. Igår öppnade Designtorget sin nya flagsskepsbutik på sin ursprungliga plats på Kulturhuset i Stockholm. Det var här Designtorget premiäröppnade för exakt 22 år sedan. Butiken kommer att vara en inkubator för ny svensk form. 🙂

image12

Malin Berglund
Med uppväxt i de norrländska skogarna utanför Örnsköldsvik är Malin Berglund idag bosatt i Stockholm. Malin studerar till formgivare, sista år vid Beckmans Designhögskola, samtidigt som hon driver sitt egna designföretag. Hennes design är lekfull, okomplicerad och funktionell. “Design behöver inte vara komplicerad för att vara bra. Jag vill hålla det enkelt och tydligt”, säger Malin Berglund.

Enligt Malin är en viktig del i skapandet det nära samarbetet med producenten och väljer därför att producera sina produkter i Sverige. En av nyheterna hos Designtorget är brickan Elvira designad av Malin Berglund och tillverkad i hemstaden Örnsköldsvik. Inspirationen hämtar hon från sin egen vardag, där små vardagsproblem kan vara början på en ny produkt.

 KB-0001-V-Konsolbord-marmor MG_5572
Stålverket
Med inspiration från den småländska hantverkstraditionen gör Stålverket möbler med hantverket i fokus. Produkterna tillverkas av hållbara materialval som åldras vackert med tidens gång.All produktion sker för hand för att kunna säkerställa kvaliteten vilket i sin tur gör att varje möbel är unik.

”I den här kollektionen har vi inspirerats av mötet mellan hårda och mjuka material som stål, marmor och läder. Tanken är att möblerna ska kunna få plats på små ytor och ha fler än en funktion”.

Stålverket startades under sommaren 2014 som ett projekt för Anna Karlsson och Mathilda Nord där de tillverkade möbler till sig själva och vänner på fritiden. Anna har en bakgrund inom möbelbranschen och Mathilda som ingenjör med inriktning mot marknadsföring.

MG_5940 Mugg-Snutkaffe

Karin Ohlsson
Illustratören och grafiska formgivaren Karin Ohlsson arbetar sedan år 2010 för sitt eget företag BahKadisch. Karin började sin karriär när hon tog examen i grafisk design och kommunikation.

Efter avslutad utbildning arbetade hon som art director på reklambyrå under ett antal år men är nu egenföretagare och frilansare. Under namnet BahKadisch har hon tagit fram ett flertal produkter med sina illustrationer på. Sedan år 2014 säljs ett urval av dessa hos Designtorget.

Karins illustrationer karaktäriseras av många streck och sparsamt med färg. Det florerar en hel del skägg i bilderna och gärna inslag av humor. Inspirationen finner hon i vardagshändelser och lustiga situationer. Ofta växer illustrationerna fram utan en färdig skiss. Det som blir, det blir.

Print-Hell-No-A4 rug-milk-spilled-white-nz-wool-200x200-A throw-avocado-green-cotton-130x180-C

Simon Key Bertman
Textilkonstnären och designern Simon Key Bertman från Stockholm är omtalad för sitt skarpa öga för mönster och matematiska sekvenser. Hans textila verk har uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

Bertman har konsten i själen och inspireras av sina förfäder, författaren och utbildaren Ellen Key och berömda svenska expressionisten Isaac Grünewald. I Bertmans värld finner du matematiska sekvenser, fascinerande lek, abstrakta idéer och fängslande färger.

throw-lemon-yellow-cotton-130x180-C

Foto: Grand Relations
/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *