Karin & Gert Wingårdh lanserar boken Kristina hos Designtorget – Hur en arkitekt tänker i kokboksformat

Kristina är den andra delen av bokserien Wingårdhs villor. Här kan vi lära oss bygga ett hus på samma sätt som att lära oss att laga mat? Boken Kristina tar oss med på hela resan, från allra första mötet, till illustrationer, bygglov och till slutresultat. Steg för steg. Allt är på riktigt.

Serien startade med paret Wingårdhs eget hem SAND. Nu ligger uppdraget på KRISTINA – en liten tomt på Näset i Göteborg. Att bli med tomt är inte bara lycka. Ångest och eufori avlöser varandra. Enkelheten med typhus lockar, men designen avskräcker.

– Att arkitektrita är att skräddarsy. Ekonomiskt osäkert, men frestande. Menar Gert Wingårdh

Det är många som ska med på tåget, granskande tjänstemän, luttrade byggare och så ska man hinna med själv. Att bygga är att kommunicera. Det handlar om idéer, om svårigheter, om möjligheter och inte minst om en liten detalj, pengar.

I boken Wingårdhs villor – KRISTINA får vi följa med på hela resan, från allra första mötet med paret (beställarna) Anders och Kristina, vi får ta del av deras drömmar om lönnrum, snickarbod och kanske ett lusthus. Vi får också följa med på Karin och Gerts rundvandring över en avstyckad tomt med nära till allt men mest till grannar för att landa i dokumenterade relationsritningar – det som faktiskt visar slutresultatet

Formen är precis som SAND bilderbokens med osminkade autentiska bilder så som vardagen kan te sig. Vi får ta del av illustrationer, bygglov och relationsritningar likt de vi möter i byggprocessen

Ett tips till alla er som går i byggtankar!
/Jenny & Linda

André PihlWingådhs_1_preview - kopia
André PihlWingådhs_2 _preview - kopia
André PihlWingådhs_3_preview - kopia
André PihlWingådhs_4_preview - kopia
André PihlWingådhs_6_preview - kopia
Gert_Wingårdh_2_preview - kopia
James Silverman.2_preview - kopia

SAND_Omslag_Mattias Hamrén_preview - kopia
Wingårdhs villor - Kristina_preview - kopia

OM FÖRFATTARNA
Karin och Gert Wingårdh är två arkitekter under samma tak. De lever och ritar tillsammans sedan 1990. Karin är lite mer praktisk, fixar fel och byter glödlampor. Gert drömmer lite mer och formulerar ord, ibland i SVT:s serie Husdrömmar. Tillsammans har de ritat ett tjugotalhus.

Karin Wingårdh ägnar all sin tid åt hantverk. Det blir djurhuvuden i papier-maché, flödiga och storskaliga akvareller och en serie vackra, nyttigheter. Senaste verk är ett spånklätt hönshus fyllt av Brahmahönor.
– Matlagningen i Sverige har gjort en bildningsresa genom att visa HUR och sätta ord på VARFÖR, matupplevelsen kan bli så rik. Det är den resan som den här bokserien vill hjälpa till med, fast för byggandet.

Gert Wingårdh är mångfaldigt prisbelönad arkitekt, som ritat bl.a. Universum i Göteborg, Chalmers kårhus och den nya svenska ambassaden i Washington.
1977 startade Wingård arkitektkontor som idag med 180 anställda i Göteborg, Stockholm och Malmö räknas som Sveriges femte största. Har fem gånger tilldelats Kasper Sahlinpriset och är hedersdoktor vid Chalmers. Just nu aktuell med om byggnad av Nationalmuseum (öppnar för publik hösten 18), tillbyggnad av Liljevalchs (första spadtaget tas nu) och Stockholms högsta hus (in spe), bostadstornen Tellus vid Telefonplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *