Kött, öl och trevliga vänner – Här är svenskarnas måsten för en perfekt grillkväll

Våren är här och med den är plötsligt soliga stunder vid grillen inte bara en dagdröm längre. Köttet ska fram, med den en öl och så ska umgänget vara precis det rätta – i alla fall om vi frågar vad svenskarna helst vill ha för den perfekta grillkvällen. Bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach har i en ny undersökning frågat 1476 personer om deras grillvanor, vad favoriterna på grillen är och varför så många som en tredjedel av svenskarna grillar året runt. Vi Trendspanarna är en av dem!

Nu är det hög tid att plocka fram grillen, i alla fall om du frågar svenskarna. Enligt en ny undersökning från bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach är april den månad då flest personer i landet plockar fram sina grillar. Av de 1476 personerna i enkäten svarade 29 procent att det är då det är dags för grillpremiären. Sedan är det vanligast, enligt 27 procent av de tillfrågade, att den får stå kvar så länge som till oktober innan det är dags att ställa undan den igen inför vintern. Men en majoritet av deltagarna i undersökningen svarar att de aldrig ställer undan grillen alls utan väljer att grilla året om. 33 procent menar att de grillar under årets alla månader. Då är det, för 69 procent av de svarande, flera dagar i veckan som grillen värms upp eller åtminstone en gång i veckan enligt 26 procent.

– Det märks definitivt i varuhusen att det är hög tid för grillning nu och att det är många som har längtat efter våren och att kunna laga mat utomhus, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach. Intressant är också att trots att vi ser att en majoritet grillar ofta och under en stor del av året så svarar hela 80 procent i undersökningen att de skulle vilja grilla ännu oftare än vad de gör idag.

Det är alltså ganska uppenbart att många i landet älskar denna syssla – och den vanligaste anledningen till att de grillar, istället för att laga maten i vanlig spis eller ugn exempelvis, är enligt 71 procent att det helt enkelt smakar bättre. 14 procent väljer att grilla för att få vara utomhus och 10 procent svarar att umgänget är den främsta anledningen för dem.

– När vi har frågat i undersökningen vilken den viktigaste faktorn för en lyckad grillkväll är så svarade 39 procent att det är just umgänget, säger Andreas Larsson. Lika många svarar att det istället är kvalitén på det som grillas som är viktigast, så en kombination av både vore såklart idealt. Sedan ska vi inte glömma vädret som 20 procent av de svarande håller som viktigast för att grillkvällen eller grillfesten ska bli succé.

I undersökningen går det också att se vad som är svenskarnas favorit på grillen. En klar majoritet på 87 procent svarar att det är kött som de grillar helst av allt. Endast sju procent svarar att de föredrar kyckling och tre procent vardera väljer helst fisk eller vegetariskt. När det kommer till dryck står det klart att det är öl som de flesta fyller glasen med till grillningen (52 procent) följt av vin (27 procent) och läsk (10 procent).

/Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *