Lucka 8 – Dagens tävling i julklappskalendern

Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp! 🙂 Vår julklappskalender med Royaldesign har idag kommit fram till lucka 8. I potten idag har vi Salt & pepparset och en Chicken Roaster från Le Creuset. Le Creusets gjutjärn är verkligen en sann saga. Två belgiska affärsmän som möttes på en mässa 1924 i Bryssel. Den ena vid namn Armand Desaegher som var expert på gjutjärn och den andra vid namn Octave Aubecq som var expert på lackering. Från den dagen har Le Creuset etablerat sig som ledande inom tillverkningen av gjutjärn och olika kokkärl. Le Creuset tillverkar sina gjutjärnsgrytor i speciella sandformar som slängs efter varje tillverkad gryta. Så ta nu chansen och kamma hem dessa stilrena klassiker till ditt kök. Två vinnare i potten!

Vinnare 1: Salt & Pepparset + Chicken Roaster vit (värde 1807 kr).
Vinnare 2: Salt & Pepparset + Chicken Roaster vit (värde 1807 kr).

Svara på frågan:
– Vad är det viktigaste att ha med på julbordet för dig? (Motivera kort)

Skriv i kommentarsfältet nedan!
(Du behöver även ange en giltig e-postadress (är ej synlig)

Vi sammanställer och presenterar vinnarna en vecka i taget och lägger upp det på bloggen!

Tävlingen pågår tom 10 december 2015

Stort lycka till!
Kram Jenny & Linda

lucka_8dec

412 svar på ”Lucka 8 – Dagens tävling i julklappskalendern

 1. Viktigaste på julbordet är självklart prinskorvar, köttbullar och julskinkan och inte att glömma rödbetssallad så att halsbrännan blossar till riktigt ordentligt ?

 2. Farmors underbart goda hemgjorda inlagda sill. Det finns ingen godare sill än farmors. När man har smakat på den vill man ingen annan sill ha. Detta är recept som kommer att gå i arv i generation efter generation.

 3. Utan Jansson ingen riktig ju
  ett år var vi utan, det var inte kul
  julbordet ska följa gammal fin tradition
  gärna något nytt men för Jansson ges ingen pardon!

 4. Tidigare om åren hade jag svarat min mammas gudomligt goda små köttbullar, ingen gör dem som hon, och en Paradis-ask på bordet till Kalle Anka av tradition och nostalgi, men eftersom jag numer äter anti-inflammatorisk kost, så svarar jag grönkålssoppa- jättenyttigt, superbra antiinflammatoriskt och väldigt gott! Plus att mer vegetariskt på julbordet hade gör miljön mer glatt också 🙂

 5. När jag vaknar upp på julaftonsmorgonen, samlar familjen och vi sitter och äter “tomtegröten” (risgrynsgröten) vid bordet tillsammans med mjölk och kanel och väntar på vem som ska få mandeln… då är det jul på riktigt och det skapar den rätta julkänslan direkt där på morgonen för mig och familjen och är en tradition vi inte kan vara utan.

 6. Revbensspjäll, skinka, julkorv, hemmagjord sill, ja det finns mycket gott på julbordet som man helst inte vill vara utan! Men det viktigaste av allt är så klart att man umgås hela tjocka släkten denna dag <3

 7. Det viktigaste på julbordet för mig är egentligen inte maten, utan sällskapet. Det finns inget mysigare än att samla hela släkten, prata, skratta och umgås över en god måltid. Men ska jag välja, är min mormors julbord godast 😉

 8. Mumma!
  Allt annat på vårt julbord kan man ju faktiskt äta andra delar av året också, men Mumma serverad bara en gång om året, på julaftonens julbord!

 9. Det viktigaste på julbordet (och då menar jag verkligen direkt på) är min gamla mors egengjorda julduk. Hon gjorde den på 50-talet och den är fantastiskt ful. Med potatistryck gjorde hon gula snögubbar (eftersom vit färg inte täckte) extremt klumpiga julgranar (försök få till grankvistar med hjälp av potatistryck får du se) och stjärnor med fyra uddar (var lättare att karva ut ur potatisen). Men som sagt, ingen jul utan mors julduk. Sen behöver jag väl inte ens nämna att just potatis inte funkar på vårt julbord.

 10. Min svärmors kåldolmar som hon gör till mig och min svåger varje jul. Jag vet inte vad hon gör med dem men de är gudomliga och jag är hellre utan julklappar än utan dem på ett julbord.

 11. Först tänkte jag julskinkan, den gamla klassikern. Men när julen firas varje år med släktingar som inte äter fisk, skaldjur, gris, svamp, grönsaker eller nötkött så får svaret bli wästerbottenspaj. Den enda maträtt som faktiskt äts av alla 🙂

 12. Asiatisk sill med koriander,lime och chilli, som min kära sambo gör dagarna innan jul. Det har blivit hans lilla tradition.

 13. Kålrotslådan. Älskas av alla inkl döttrarna som är vegetarianer. Dessutom roligt att föra vidare makens finska jultraditioner

 14. Det viktigaste är grönkålen. Min mamma gjorde alltid det, och det har alltid varit min favorit. Ingen grönkål smakar som hennes, men nära nog i alla fall 🙂

 15. Det viktigaste för mig är; flera sorters sill, gravad lax gärna med olika smaker, och naturligtvis lutfisk samt mandelpotatis.

 16. Det viktigaste på julbordet torde vara en lykta med stearinljus som dels ger flammig kontrast på borden och förhöjer med färg, och dels ger stämningen som julmaten förtjänar att ätas i. Massor kärlek och trivsel när man stannar upp i det atmosfäriska av ljusen!

 17. Viktigast PÅ julbordet är min egna inkokta lax. Ingen gör den bättre än jag.
  Viktigast RUNT julbordet är min familj för utan dem blir det ingen jul.

 18. Vad jag inte kan vara utan är gravad lax och hemgjord inlagd sill! Mina kära mor som är borta sedan många år tillbaka, var en riktig matmamma, hon lagade fantastisk mat och bakade underbart goda bakverk. Ångrar förstås att jag inte medan hon levde, bad henne, eller att jag själv skrev ner recepten. Men det gjorde jag tyvärr inte. Saken var den att i all matlagning, gjorde hon det “på en höft”, hon hade alla mått i huvudet, kände av och visste precis hur mycket eller lite hon skulle ta av alla ingredienser. (När det gäller bakning är det förstås viktigt att följa ett recept.) I alla fall så gjorde hon den mest fantastiskt goda inlagda sill. Hon köpte sillen ur tunna i vår lilla by-affär, som är nedlagd för länge sedan. Det var bara enkla ingredienser hon använde, röd och gul lök, vitpepparkorn, lagerblad och givetvis en ättikslag. Den bara smälte i munnen, så god! Har försökt få till sillen som hon gjorde, men tyvärr inte fått den lika god. Även den gravade laxen gjorde hon själv, med salt, socker och mycket dill.
  Så inlagd sill och gravad lax kan jag inte vara utan på julbordet!

 19. De senaste åren har det kommit in två nya favoriter på julbordet, nämligen mammas julbröd och pappas saffransinlagda päron. En härlig mix av traditionella och nya rätter gör att julbordet bara blir bättre och bättre.

 20. – Vad är det viktigaste att ha med på julbordet för dig? (Motivera kort)

  – det viktigaste för mig att ha med på julbordet är alla klassiker förstås men något som absolut inte får fattas är prinskorvarna, revbensspjällen och Janssons frestelse ? Maten och gemenskapen är det viktigaste under julen.

 21. Janssons frestelse är verkligen jul för mig. Skinka, köttbullar och allt annat kan man äta året om, men Janssons äter vi bara på julafton. Så det är det jag ser fram emot mest på julbordet 🙂

 22. Västkustbrutta som jag är så är fisken en stor del på julbordet. Jag vill ha både sill, lax och skaldjur. Utan det blir inte julen komplett för min del.

 23. Åh när jag såg bilden så suckade jag högt, drömvinster!!! Så glömmer jag att tävla…..gå går det när man är stressad och övertrött…..suckade minst lika högt när jag insåg det i morse…..och blir riktigt ledsen, tills jag ser att det var möjligt att tävla även idag!!! Tjoho, dagen är räddad…..nu hoppas jag på tur igen……och vinst.

  Viktigast är det jag aldrig äter annars. Julskinkan, med favoritsenapen som har lite sting och är ljuvlig med just skinka.

 24. Vilken rolig fråga! För mig är det två saker som är extra viktiga. Västkustbrutta som jag är så måste jag svara en riktigt god sill (inte färdiginlagd på burk). Men också pappas rödkål, den är så god att jag nästan föräter mig på den varje jul så jag kan stå ut ett år tills nästa gång.. 😉

 25. Min farmors hemgjorda leverpastej och min svärmors hemgjorda leverkorv. Ingen av dessa är i livet men jag för traditionen vidare med deras recept och det blir ingen jul om dessa saker saknas. Hinner jag inget annat (bak och julgodis) så är detta prio 1.

 26. Oj, jag äter faktiskt olika mat beroende på vem jag firar med. Det jag måste ha med meg är min insulinpump så jag kan njuta av maten:)

 27. Det där med julmat är så himla mycket tradition. Det ska vara som det alltid varit. Mammas av allt, helst! Men det som inte får saknas är den klassiska senapssillen. Man ska inte krångla till det så mycket. Sill på ett hårt tunnbröd, mums!

  • Viktigast på julbordet år helt klart julmusten! Så viktig att vi återvinner den igen vid påsk och kallar den påskmust.

 28. Det allra viktigaste som enligt mig ska finnas med på julbordet blir så himla mycket så kommentaren skulle inte kunna hållas kort. Men hembakat tunnbröd, mammas köttbullar, svärmors kalvsylta, rökt älghjärta. Med mera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *