Margrethe Skålen från Rosti – Stilikon i nya kläder

En klassiker blir aldrig omodern. Låt oss konstatera det en gång för alla! Genom åren har den ikoniska Margrethe-skålen sålts i mer än 25 miljoner exemplar världen över, prytt frimärken och tillhört inventarierna på MoMa i New York. Och så har den skapats av en kungason. 

På beställning av Rostis “fäder”, Rolf Fahrenholtz och Stig Jørgensen, ritades Margrethe-skålen på Sigvard Bernadotte, son till kung Gustav VI Adolf av Sverige, och Acton Björns arkitektbyrå i Köpenhamn på 50-talet. Fahrenholtz och Jørgensen hade året innan gjort förarbetet och frågat hemmafruar runt om i landet om råd. Den perfekta skålen skulle ha en hällpip och vara tillräckligt stor för att man både skulle kunna vispa och röra i den. 

Arkitektbyrån träffade mitt i prick – och en stjärna i hushållet var född. Namnet som den fick var Margrethe. Uppkallad efter Bernadottes brorsdotter. Gårdagens tronarvinge. Nuvarande drottningen Margrethe.
 
Sedan dess har Margrethe-skålen bott i de flesta hem och varit ett viktigt köksredskap när det ska bakas bullar eller ingredienserna till en kaka ska blandas. Med en mer modern framtoning har den “gamla damen” med tiden fått nya kläder och finns nu med tillhörande praktiska lock. 

Med gnistrande Pebble-färger i svart, vitt, grönt och terrakotta har den nya Margrethe-skålen inspirerats av naturen. Av sandkorn och småsten som slipats släta av havet. Den matta finishen står i stark kontrast till den blanka insidan och fångar en tidlös, skandinavisk look. 

Liksom den klassiska skålen är även denna tillverkad av melamin – härdplast som behåller formen även i kontakt med varma livsmedel. Och du kan därför lugnt sätta in den i diskmaskinen. 

/Jenny & Linda

Foto: Rosti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *