Närproducerade nyheter i höstens sortiment hos Svenskt Tenn

I höstens stora utställning “Närodlad Design” tar Svenskt Tenn med besökaren bakom kulisserna hos fem av de svenska verkstäder som tillverkat möbler, glas, mattor och tennföremål åt företaget i decennier. Utställningen öppnar den 16 september och pågår till och med 6 november i butiken på Strandvägen i Stockholm. I utställningen presenterar Svenskt Tenn även fem nya produkter som tillverkas i de olika verkstäderna. Nyheterna är en blandning av klassisk och samtida formgivning: En boksnurra framtagen av designduon Folkform, en vas formgiven av Tim Karlsson, ett tårtfat av Benjamin Curtis, en matta av Jakob Solgren och Stol 2238, formgiven 1957 av Josef Frank – en nylansering från Svenskt Tenns arkiv.

Spana in fler höstnyheter här!

svenskt_tenn_boksnurra_1-213112482-rszww500h500-83

Boksnurran ”Revolving Bookcase” är en arketypisk möbel i nytolkning, inspirerad av arkitektur och äldre tiders boksnurror. Den tillverkades först i några enstaka exemplar i samband med en utställning på Rönnells Antikvariat. Utställningen handlade om vikten av fysiska böcker i vår digitala tid, men objektet i sig talar lika mycket om hur viktigt det är att bibehålla hantverkskunskap i masstillverkningens era. Nu produceras boksnurran för Svenskt Tenn i svartlackad ask på Eriksson & Söners Möbelsnickeri i Vrena, strax utanför Nyköping.
svenskt_tenn_stol_2238_lyran_1-1123422739-rszww500h500-83
Rottingen i ryggbrickan är pricken över i:et i Josef Franks stol ”2238”, som formgavs 1957 och nu tas i produktion igen. Som ett smycke pryder rottinglyran den lätta stolen, som troligen är den sista som Josef Frank ritade. Underredet med sina fyra sidoslåar och två tvärslåar ger stolen stadga och leder blicken upp mot den generöst tilltagna rygglyran av dubbla rottingrör, som tillverkas för hand av Larsson Korgmakare

svenskt_tenn_tartfat_3-682573734-rszww500h500-83

Tårtfatet ”Tratt” är handgjutet i en grafitform på Reijmyre Glasbruk. Formgivaren Benjamin Curtis utgick från begreppet ”exotisk” och hade Estrid Ericsons många resor i bakhuvudet när han gjorde sin nytolkning av det klassiska tårtfatet. Benjamin kommer från England och upplevde inte minst den svenska naturen som exotisk när han flyttade hit. Han utgick från en kantarell och valde att se den som en främmande objekt snarare än som en svamp.

svenskt_tenn_tragardsmatta_1-541083384-rszww500h500-83

”En trädgård sedd ovanifrån”. Så beskriver formgivaren och konstnären Jakob Solgren motivet på den tuftade matta som han formgivit i samarbete med Svenskt Tenn. Mattan, som utmärker sig med en skev geometri och ett avlångt hål i mitten, krävde en hel del nytänkande för den anrika mattillverkaren Kasthall i Kinna.

svenskt_tenn_vas_kontur_1-1653804374-rszww500h500-83
Vas Kontur – Det tvådimensionella möter det tredimensionella i Tim Karlssons vas ”Kontur”, som är en hyllning till Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Innan hon startade Svenskt Tenn arbetade Estrid Ericson som teckningslärarinna, vilket gestaltas i vasen. Den genomgående linje som skapar en kontur blir som en bild av en vas i vasen. Den traditionella flaskformen är munblåst i en handsvarvad träform på Reijmyre Glasbruk. En sliparmästare har handblästrat dekoren.

Foto: Svenskt Tenn
/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *