Nedlagd soptipp ger plats åt naturum

Arkitekttävlingen om naturum Oset i Örebro är avgjord. Det vinnande laget från White Arkitekter ska rita ett naturum i ett område som tidigare inrymde en soptipp. Naturumet ska bli ett centrum som berättar om landskapsomvandling kan höja en del i en tidigare oljehamn till ett inspirerande naturområde.

– Vi är jätteglada! Vi vill bygga vidare på den här platsens unika förutsättningar och den storskaliga landskapsrestaurering som fullständigt har förvandlat Oset-Rynningeviken. Naturum Oset är nästa pusselbit i utvecklingen och jag är övertygad om att det kommer att bli en viktig inspiratör för hur naturens värden ska återvinnas överallt i världen där vi människor har varit ovarsamma, säger Mattias Lind, som är ansvarig arkitekt för det vinnande förslaget Mosaik.

Oset är landets första naturum i kommunal regi och ska uppföras i Vattenparken i naturreservatet Oset-Rynningeviken beläget längs Hjälmarens strand. Första fasen är klar: Örebro kommun i samarbete med Sveriges Arkitekter har genomfört en inbjuden projekttävling om utformningen av naturumet. Nu ska förslaget bearbetas och därefter ska bygget starta nästa år. Naturum Oset ska stå färdigt 2017.

Ps… Sveriges Arkitekter är den samlande organisationen för arkitekter, inredningsarkitekter, planeringsarkitekter och landskapsarkitekter. Förbundet har drygt 12 000 medlemmar, varav 2 600 studenter, och är en del av Saco (Sveriges akademikers centralorganisation).

bbf485803d8f9b0b_800x800ar

944eb7701dd7c06b_800x800ar

Foto: Sveriges Arkitekter

/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *