Nya fynd i Aaltos klassiska arkiv

Den legendariska, finska designern Alvar Aaltos vas som är skapad tillsammans med Iittala, har idag blivit en ikon inom nordisk design. Våren 2020 blåser Iittala nytt liv i den populära vasen med en uppdaterad, elegant version av den klassiska formen med inspiration hämtad från Aaltos arkiv. Iittala presenterar även 2020 års glasfärg, linne.

Designlegendaren Alvar Aalto arbetade under hela sin karriär med att skapa genial design som kombinerar funktion och form. Den numera ikoniska Aalto-vasen från Iittala är ett av Aaltos mest berömda och uppmärksammade verk.

Den klassiska vasens unika form är inspirerad från den majestätiska naturen i Aaltos hemland, Finland. Vasens asymmetriska form som efterliknar vågor vann pris på världsutställningen i Paris år 1937 vilket därefter gjorde glasföremålet till en internationell framgång. Flera årtionden senare är Iittalas Aalto-vas fortfarande en modern glasikon inom nordisk design.

En uppfriskande twist
Under 1930-talet designade Aalto en enorm samling vaser och skålar i olika former och utföranden för världsutställningarna i Paris och New York. Aalto hade ett gediget intresse för glas och sökte ständigt efter innovativa sätt att arbeta med materialet på.

Något av det mest karakteristiska föremålet som Aalto skapade är en vas vid namn 3032. Vasen 3032 är en uppfriskande variant med sin mjuka, organiska design som sömlöst kombinerar form och funktion. 3032 passar många olika typer av inredningsmiljöer och blomarrangemang.

Återupptäckten av en klassiker
Vid återupptäckten av flera spännande formspråk i Aaltos arkiv, började Iittala arbeta på en ny form av den ursprungliga Aalto-vasen med samma innovativa tekniker som Aalto tidigare använt. Vaserna formas för hand och mun enligt Aaltos skisser vilket resulterar i att varje glasvas får ett personligt och unikt uttryck. Varje vas är unik och munblåst på Iittalas glasfabrik i Finland.

Den nya Aalto-vasen lanseras i klart glas, mossgrön och årets färg, linne.

Det runda och mjuka formspråket syns även i en rad nya produkter så som Aalto serveringsbrickor i ek samt ljuslyktor i klart glas, grå, pomerans och linne.

Årets nya färg
Iittala presenterar 2020 års glasfärg, linne. Med inspiration från naturriket förmedlar Iittala en sober elegans med hjälp av den sofistikerade linnefärgen. Linnekulören ger glasföremålen en naturlig glans som framhäver detaljer på ett stilfullt sätt.

Iittalas glasfabrik besitter en gedigen kunskap och expertis inom färger och pigment vilket ligger till grund vid skapandet av Iittalas breda färgspektrum. Iittalas expertis och komplexitet i glasblåsning, uppvärmning, gjutning och avkylning är avgörande för att skapa högkvalitativa glasföremål och kulörer, vilket har blivit glasfabrikens signum.

Årets färg presenteras i flera av Iittalas klassiska serier så som Aalto, Kartio, Kastehelmi, Raami, Ruutu och Valkea.

Foto: Iittala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *