Nytt världsrekord på Bukowskis – Världens dyraste IKEA möbel någonsin såld på auktion

Fåtöljen Cavelli, formgiven av Bengt Ruda för IKEA, såldes ikväll på Bukowskis för ett slutpris på 189 875 SEK, vilket är det högsta belopp som någonsin betalats för en IKEA möbel på auktion. Fåtöljen är ytterst ovanlig och har enligt IKEAs arkiv tillverkats i endast 5 exemplar och en av dem mest eftertraktade modellerna i Rudas samling.        

– Fantastiskt roligt att få vara med om att slå ett nytt världsrekord på Ikeas mest ikoniska och mytomspunna fåtölj Cavelli. Den här typen av mycket ovanliga modeller från folkliga Ikea har idag blivit exklusiva samlarobjekt, säger Jonatan Jahn, specialist design och modernt konsthantverk, Bukowskis.

Bengt Ruda kom till IKEA från Nordiska Kompaniet 1957. Ruda hade under 1950-talet gjort sig känd för banbrytande möbler och skördat stor framgång som formgivare för Nordiska Kompaniet. 1958 formgav han modellen Cavelli som är något av det mest progressiva som Ikea har presenterat när det gäller banbrytande estetik. Idag betraktas Cavelli som en av Ikeas mest ikoniska modeller och återfinns bland annat i varuhusets egna museum.

Beskrivning ur Ikeas katalog 1958:

“Här har en säker formgivare lagt sin hand vid den frimodiga konstruktionen. Cavelli är en mycket extrem fåtölj: varför inte våga ha 1963 års linjer redan 1959?

Cavelli kommer bli uppmärksammad i ert hem – och beundrad. Man har en härlig känsla av lyx när man slår sig ner innanför dess mjukt famnande armstöd, sjunker djupt i den skumgummistoppade sitsen och låter nacken vila mot nackkudden, som liksom växer upp på en elegant hals. Cavelli bygges på en kraftig stomme med synliga trädelar i rödbok, betsade i teakfärg. Resårstoppad sits, helt överstoppad med skumgummi/skumplats liksom hela ryggen. Även bakryggen helt stoppad. Ingen möda har sparats, ingen kostnad skytts för att göra Cavelli till en aristokrat i 60-talets värld…”

Modellen Cavelli är extremt ovanlig och Bukowskis exemplar bevarad i originalklädsel, vilket återspeglas i slutpriset. Fåtöljen klubbades på Bukowskis Live auktion Modern Art + design, Nordens främsta auktion för modern konst och design.

Foto & Text: Bukowskis

/Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *