Svampsäsongen närmar sig! Tips på snygga detaljer som förgyller svampturen.

Svampsäsongen närmar sig och det gäller att ha rätt redskap för att förgylla  svampturen. Lite här och där på Instagram börjar det nu dyka upp bilder på skogens guld. Det finns nästan inget godare än en kantarellmacka med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller och gratinerad med ost. Nedan kommer några måsten som vi hittade på Royal Design och längst ner hittar ni Trendspanarnas recept på världens godaste kantarellmackor 😉


Termos kanna “Adventure” från Sagaform med två muggar, pris 206 kr.

Adventure Svampkniv med fodral. Ett måste när du går i skogen. Pris 71 kr.

Picnickorgen “Irma” perfekt för fikat och svampen, pris 504 kr


Klassisk pläd från Ernst Kirchsteiger för fikapausen i skogen, pris 850 kr.

När man väl är hemma från skogen!

Skärbräda “Grand Cru” från Rosendahl. Allt går så mycket lättare när man har en fin skärbräda att laga maten på. Finns i ett flertal storlekar, pris från 349 kr.

Snygga tallriken Carisma från Rörstrand att avnjuta den goda mackan på (29 cm), Pris 209 kr

Coola stekpannan “Mami” från Alessi, pris 1 200 kr.

Ursnygga besticken Dorotea Night från Gense, pris 799 kr (2+2). Dessa står på Trendspanarnas önskelista sedan länge!

Recept: Trendspanarnas goda Kantarellmackor!

  • ca 700 gram rensade kantareller
  • 80 gram smör
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Västerbottenost eller parmesan
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd

Tillagning:

  1. Rensa och dela svampen grovt, skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek och rör i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  4. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Finhackad persilja ger färg.
  5. Stek bröden gyllenbruna i resten av smöret några minuter på varje sida.
  6. Fördela svampstuvningen på bröden.
  7. Fördela osten över svampstuvningen. 
  8. Sätt ugnen på grill och max värme (osten ska bara smälta)
  9. Gratinera kantarellmackorna i ca 5-7 minuter tills de har fått färg.
  10. Servera och njuuut!Lycka till från oss 🙂

/Trendspanarna.nu
Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.