Svenskt Tenn firar 95 år och lanserar tre produkter från 1924

Firma Svenskt Tenn grundades 1924 och har sedan dess verkat, bidragit och utvecklat den svenska formscenen under 95 år. Genom grundaren Estrid Ericsons inredningsfilosofi har företaget utvecklat ett eklektiskt sortiment av färger, mönster och material med fokus på hantverk, kvalité och hållbarhet.

Svenskt Tenns historia spänner från tidlöst tenn i grundaren Estrid Ericsons regi vidare genom det livslånga samarbetet med den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank, till samtida samarbeten med formgivare inom olika konstnärliga skrån. Modeskaparen Lars Nilsson, formgivaren Luca Nichetto och konstnären Liselotte Watkins är några av de formgivare som Svenskt Tenn samarbetat med de senaste åren för att komplettera sortimentet med samtida design. I samband med jubileet lanseras tre produkter ur Svenskt Tenns arkiv, där det finns ca 2000 ritningar, 200 mönsterförlagor och ett stort antal produkter bevarade alltsedan företaget grundades 1924. Ask Fisk i Tenn är formgiven av Nils Fougstedt, Vas Pumpa i Tenn och Bygelkrus i Tenn formgavs efter idéer av Estrid Ericson och skapade efter original i keramik från Etnografiska museets samlingar i Stockholm med peruanska föremål från sen Chimu-tid (1300-tal).

Estrid Ericson och Svenskt Tenn fick tidigt internationell uppmärksamhet. Hennes tennpjäser visades såväl i Europa som Amerika, och ett år efter öppnandet belönades hennes arbete med guldmedalj på mässan Exposition Internationale des arts décoratifs & industriels modernes i Paris. Svenskt Tenns starka position i Sverige och sedermera internationellt är dock grundat i samarbetet med Josef Frank som flydde den växande antisemitismen i Österrike och som i december 1933 flyttade till Stockholm, tillsammans med sin svenska fru Anna.

– Tillsammans skapade Estrid Ericson och Josef Frank, genom Svenskt Tenn, en egen värld med färger, mönster och möbler som numera är etablerat som ”typisk svensk” formgivning. Tänk vilken stor påverkan denna invandrare haft på det vi idag ser som ett historiskt arv och en viktig del av svensk designhistoria, och tänk vilka rikedomar nya generationer invandrare kan bidra till inom olika verksamheter om de ges utrymme och möjlighet, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Jenny & Linda

Foto: Svenskt Tenn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *