Virva, en ny lampa av Matti Klenell

När vi går mot hösten och dagarna blir kortare är det åter tid att inreda med stämningsfullt ljus. I höst utökas Iittalas kollektion inom belysning med en ny lampa, Virva, formgiven av Matti Klenell. Med sin yta av räfflat glas skapar Virva ett vackert mjukt sken. Virva är det senaste tillskottet i Iittalas växande kollektion av stämningsfulla ljuskällor som fortsätter att inspirera till olika sätt att dekorera hemmet under höst och vinter.

I norr skiftar ljuset dramatiskt mellan de olika säsongerna. Från sommarens eviga ljus till vinterns mörker då solen knappt lämnar horisonten. Det mörkare halvåret bjuder in oss i hemmet för avkoppling. Det är en tid för tända ljus och lampor som skapar en harmonisk stämning. Med sina nordiska rötter har Iittala en omfattande kollektion av stämningsfulla ljusprodukter. I höst växer kollektionen med ytterligare en ny lampa, Virva, formgiven av Matti Klenell.

Samspel mellan glas och ljus
Virva är en munblåst bordslampa i glas som vilar på en fyrbent bas i metall. Dess distinkta siluett är rektangulär med rundade kanter och glaset dekorativt med präglad yta och abstrakt mönster. Virva kommer i två stämningsfulla färger. Samspelet mellan glaset och ljuset gör lampan till ett elegant föremål både som tänd, med sitt milda ljus, och som släckt när dagsljus träffar dess fårade yta.

Namn från nordisk folklore
Namnet Virva kommer från det finska ordet för irrbloss (a Will-o’-the-wisp på engelska). Enligt sägen är irrbloss små mystiska ljuskällor kring ängar och sjöar som dyker upp, och som sedan försvinner lika snabbt, särskilt om någon försöker fånga dem. I den litterära världen har irrblossen representerat hopp och för andra, en plats där skatter gömts.

Inspiration från Iittalas glasarv
Under designprocessen studerade Matti Klenell Iittalas glasarv med särskild fokus på mönster och fördjupningar som dekorerat Iittalas glasprodukter i decennier. Inspiration till lampan fann han i produkter med präglad yta där ljuset vackert sprids över glasets fasad. Lampan har ett förhöjt präglat mönster som fick sin form när den munblåstes.

När lampan formgavs ristades varje linje in för hand, vilket skapade den levande effekten. Mönstret på lampans ena sida bildar en lövliknande dekor, medan motsatt sida täcks av långa horisontella linjer. Den lätta och luftiga formen på lampan förhöjs av en fyrbent pulverbelagd aluminiumfot. Virva har ingen bestämd riktning och kan enkelt placeras på ett bord, en fönsterkarm, på en hylla eller vid sängen. Lampan kommer i två dova och naturliga färger; mörkgrå och linne. Dessa färger möter ljuset fint och skapar en mjuk atmosfär. Iittala är känt för sin stora expertis inom färgat glas och Virvas färger har kopplingar till Iittalas klassiska nyanser. Varje Virva är munblåst vid Iittala glasbruk i byn Iittala i Finland.

Om Matti Klenell
Matti Klenell, född 1972, är en svensk formgivare som är välkänd för sitt utforskande av den nordiska designfilsofin och begreppen form och funktion. Likt hantverkare under början av industrialismen, strävar han efter att behålla så mycket som möjligt av sitt konstnärliga uttryck trots de eventuella begränsningar som kan uppstå i produktionsprocessen. Matti Klenell har skapat de populära Nappula- och Lempiserierna åt Iittala som bidrar med sina lekfulla, mjuka och funktionella element. Något som nu fortsätter med den nya lampan Virva.

Foto:Iitalla

Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *