White Arkitekter har skapat en 65 meter lång soffa i Uppsala

Forumtorget i Uppsala har fått en 65 meter lång bänk, designad av White Arkitekter. Utformat för att ge utrymme för vila och social interaktion. Bänken har skapats för att locka fler besökare till Forumtorget och dess omgivande shoppingområde genom att bygga på områdets etablerade karaktär som en samlingsplats. Uppsala är Sveriges fjärde största stad med en befolkning på 150 000 personer. Denna design är resultatet av en sjuårig utvecklingsprocess efter Vits framgångsrika inträde i en 2011 designtävling organiserad av Uppsala Kommun.

Whites design består av tre element: en kontinuerlig flervånings soffa, mörk granitbeläggning och en cirkulär platå med en slät yta av djupgrön polerad terrazzo – för sittande, spelande och informella prestanda. Tillsammans skapar dessa element en sammanhängande och attraktiv ny identitet för torget som också bidrar till att förstärka öst-västanslutningar genom staden.

Soffans design är robust, men ändå med raffinerad detaljering, såsom armstöd, räcken och socklar i mässing, och är dubbelsidigt med en mängd olika sittplatser på olika nivåer, byggt med en grå glas / kvarts komposit. Detta gör att det nya stället kan överbrygga de olika marknivåerna inom torget genom att ge ett mellanslag mellan det öppna torget och butikerna. White genomförde omfattande samråd och testade en fullskalig prototyp på torget för att säkerställa att ett brett utbud av inkluderande sittmöjligheter är uppfyllda, vissa erbjuder integritet, lite mer öppen interaktion. Olika ergonomiska och sitshöjdsalternativ inkluderar en liggbänken, en djup plattform och en uppstignings soffa. En mängd olika ryggstödsstilar och mässingstångar ansluter sig vidare till bänkens silhuett när den strömmar genom torget.

/Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *