Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp! 🙂 Vår julklappskalender med Royaldesign har idag kommit fram till lucka 8. I potten idag har vi Salt & pepparset och en Chicken Roaster från Le Creuset. Le Creusets gjutjärn är verkligen en sann saga. Två belgiska affärsmän som möttes på en mässa 1924 i Bryssel. Den ena vid namn Armand Desaegher som var expert på gjutjärn och den andra vid namn Octave Aubecq som var expert på lackering. Från den dagen har Le Creuset etablerat sig som ledande inom tillverkningen av gjutjärn och olika kokkärl. Le Creuset tillverkar sina gjutjärnsgrytor i speciella sandformar som slängs efter varje tillverkad gryta. Så ta nu chansen och kamma hem dessa stilrena klassiker till ditt kök. Två vinnare i potten!
Vinnare 1: Salt & Pepparset + Chicken Roaster vit (värde 1807 kr).
Vinnare 2: Salt & Pepparset + Chicken Roaster vit (värde 1807 kr).
Svara på frågan:
– Vad är det viktigaste att ha med på julbordet för dig? (Motivera kort)
Skriv i kommentarsfältet nedan!
(Du behöver även ange en giltig e-postadress (är ej synlig)
Vi sammanställer och presenterar vinnarna en vecka i taget och lägger upp det på bloggen!
Tävlingen pågår tom 10 december 2015
Stort lycka till!
Kram Jenny & Linda
Julskinka och colmans senap
Vår egna hemmarullade senap med hemliga ingredienser är definitivt ett måste annars blir det ingen jul!
Tråkig som jag är så säger jag potatisen. Jag äter den med nästan allt på julbordet. Därmed är den viktigast för mig.
Ha en fin dag!
/Sandra.R
Vet egentligen inte om jag kan kalla detta för min favorit,
men jag saknar dem om inte pappa tar med dem hit.
Utan grisfötterna blir det faktiskt ingen riktig jul,
och kommentarerna kring dessa är alltid lika kul.
Jag hugger genast in på skinka, lax och must,
medan andra av geléfötterna nästan helt tappar sin matlust.. 😉
Hoppas på tur att få ställa fram detta snygga på julbordet.
Kram Matilda
Skinka med Apotekets goda senap (önskar senapen gick att köpa året runt). Hemlagade köttbullar en annan favorit. Oh.. detta var svårt, gillar ju sillen också
Nu börjar jag bli hungrig
?
Julskinka som inte är så speciellt, men jag struntar i om det inte är orginellt. Gott på macka, eller i makaronipudding fast hackat. På tunnbröd är det allra bäst, tur att det inte kommer från nån häst!
Josefssons frestelse! Som Janssons fast med bacon istället för ansjovis.
En riktig klassiker, Janssons frestelse såklart?
Det viktigaste är att få en blandning av familjens olika matkulturer. Det svenska blandat med det italienska och ibland med en touch av det serbiska. Sillen, laxen och skinkan blandat med osten, salamin och panettone tillsammans med cevapcici. Gott för både hjärta och själ!
Åh, och jag som just idag svor över vår miniatyrpepparkvarn som man måste fylla på efter varannan användning haha..
Mitt absoluta måste är Janssons frestelse. I min sambos familj är det ingen stor favorit så jag har tagit det som min uppgift att ta med och laga en hejdundradens god Jansson varje år för att vinna över dem 🙂
Jag kommer från Kanada, så det viktigaste på julbordet är en helstekt kalkon med “stuffing”. Ingenting smakar bättre vid jul.
Finsk kålrotslåda till skinkan är ett måste på vårt julbord, den har gått i generationer och nu för mina barn också den vidare med sina familjer. Så inget riktigt julbord utan kålrotslådan.
Min Ris a la Malta på danskt vis med mandel och äkta vanilj, givetvis serverad med varm sås på sura körsbär. Jag gör alltid alldeles för mycket, så att jag “tvingas” äta resterna under hela julhelgen :-).
Det allra viktigaste är de käraste som sitter runt julbordet ❤ efter det kommer köttbullarna ?
Sill och sillsallad vill jag ha, då blir min mage gla’!
Pappas janssons frestelse. Den är godare än alla andras, jag tror han har mer smör och mer ansjovis i den..
Brysselkål – muums!
Den vegetariska julgrytan! Fräsch, miljövänlig och i tiden!
På mitt julbord måste finnas julost i form av vällagrad cheddar, bröd och sill. En senapsgriljersd skinka och köttbullar får också plats. ???
Jag tycker julskinkan är viktigast, så härligt när man tar den ut ugnen och de doftar av senap, Första mackan med skinkan är ljuvligast. mm….
Jag vill sjunga rödkålens lovsång,
för efter rödkål längtar jag varje gång …
det i vårt hus ska bli julefröjd.
Bara om jag får minst 3 kilo härligt mustig rödkål blir jag nöjd.
Jag bryr mig inte om klappar,
eller om att de andra i soffan lugnt slappar.
Jag MÅSTE bara ha min dagliga ranson under julens helger.
Fråga mig vad som är bäst med julen – och det är rödkålen jag väljer 🙂
Det bästa på julbordet är den varmrökta laxen
Den är det perfekta snacksen
Rosa fet och ljummen
Tillsammans med romsås blir det rena drömmen
Min farmors rödbetssoppa som jag har ätit varje jul. Ingen annan förknippar rödbetssoppa med jul, men det är själva julafton för mig.
Rödbetssalladen! Jag vet inte varför men i vuxen ålder har det blivit ett måste!
(Förra året blev det därför katastrof, men många skratt då jag skedade in ett lass och mamma köpt fel!! Sillsallad!!!! Detta året kommer jag reagera starkare på om den rosa färgen är ljusare än vanligt;))
Janssons frestelse är viktigt sedan äter vi alltid gränkålsoppa kvällen
före julafton.
Köttbullar och prinskorv är mina favoriter!
Ingen jul utan karelska piroger med äggsmör! Det är en finsk tradition och min mamma bakar de godaste karelska pirogerna i världen. De är oslagbara!
Utan julskinkan vore det ingen jul för mig!
Det viktigaste för mig är Janssons Frestelse.
Min favorit är en som är riktigt krämig och god. Ska vara mycket grädde i. Och självklart är de farmors gamla recept som gäller i vår familj. Det är också något fint med julen, även fast vissa familjemedlemmar inte finns med oss längre så lever dom med oss med sina recept.
MVH
Christoffer
“Brunede kartofler” (med danskt uttal??) Dessa små karamelliserade potatisar stekta i mycket smör och socker är så ofantligt onyttiga men förbjudet goda så kan väl inte passa bättre än att föräta sig på dessa under en dag på året ?? -velbekomme
Det viktigaste på julbordet är den finska morotslådan som min mamma gör himmelskt god.
Utan morotslådan är det ingen riktig jul.
chokladbollar. Är barnsligt förtjust i chokladbollar och anser att varje bra julbord bör innehålla dessa!
Det måste finnas choklad. Den gula asken med ljus choklad är den godaste. Visst är julmaten god men det slår inte chokladasken!
Skånsk brunkål! Jag lärde mig receptet av mormor och den stora maffiga doften och den kryddiga milda, söta smaken är som jul på steroider för mig! Varje jul har jag ätit brunkål, det är särskilt himmelskt gott med griljerad skinka och julmust!
Ett julbord utan inlagd sill är misär,
ingen annan mat kan stilla mitt begär,
rödlök, lagerblad och kryddpeppar i lagen,
gör att jag blir helt betagen!
Egentligen är det ju kombinationen av många olika rätter som är julbordets raison d’être, men jag skulle definitivt inte kunna vara utan mina sillar. Jag brukar göra egna sillröror som gillas av de flesta 🙂
Honungsglaserade revben…dreglar bara jag tänker på dem.
Det viktigaste är de som sitter vid bordet – familjen ❤️ Sen är julskinkan en klar favorit ?
Ha ha Mina nära o kära förstås skämt å sido JULSKINKAN förstås
o en eller två goda senaper på ett gott bröd. GOD JUL
Det viktigaste på julbordet är våran hemmagjorda currysill :).
Gråsaltad griljerad julskinka med hela nejlikor i – en sann finsk delikatess som jag inte kan vara utan. Åker hela vägen till Åland för att köpa en sådan i god tid före jul. Hemkokt görstark Colman’s-senap och vörtlimpa med russin i hör till.
Ett julbord utan halverade och kaviar-dekorerade ägg,
är ungefär som en jultomte vars ansikte saknar skägg!
Blana, man blandar vispad grädde och messmör sedan strör man över kanel.
Blandningen är viktigast! Det ska finnas klassiker så som julskinka, brysselkål och självklart familjens egna favorit: baconlindade oliver. Men den traditionella julmaten får gärna kompletteras med nya inslag. I år tänkte jag prova grannens persiska saffrans-ris!
Ett riktigt gott sällskap! Då blir inte maten det viktigaste 🙂
Det viktigaste på julbordet är det som är lagat med kärlek, och som alla kan äta.
Hos oss blir det i år hasselbackspotatis, hi hi!
Julskinka! Det finns ju inget godare än första julskinkemackan. Precis när man tagit ut skinkan ur ugnen och den knappt hunnit svalna… Med en god senap på…
Min pappas hemmagjorda köttbullar, inget julbord utan dessa kryddiga ojämna bullar. Senare på kvällen är de perfekta att ha på en skiva hemmabakt bröd och rödbetssallad.
Ris a la Malta förstås. Det är det enda på de julborden jag äter, som man aldrig äter någon annan gång på året. Och jag är passionerad efterrättsälskare <3
Rökt lax kan jag nog inte leva utan på mitt bord… eller sill… eller potatis.. eller prinskorv…eller senap… eller tryfflar….har jag berättat att jag älskar mat?
Kalkon och julskinka. Kantarellomelett och broccoligratäng står oxå högt i kurs!
Heminlagd sill det är STOR skillnad när man lägger in själv.
Min gamla mors hemrullade köttbullar, är otroligt välsmakande och goda
speciellt när de tillagas i ugnen.
På mitt julbord så måste det finnas Skagenröra! Inte alls så juligt men ack så gott till all den andra maten!
Grönkål! Skulle strejka från allt vad jul heter om jag inte fick grönkål. Stekt med sirap, grädde, salt och vitpeppar. Vad jag förstår äts grönkål på detta sätt bara i Halland vilket är orimligt eftersom det är det bästa på hela julen! 😉
Skinka, Jansson och olika sill, dofterna och smakerna gör att det känns att det är jul
Hej!
Det viktigaste att ha med på julbordet för mig är ägg,sill,julskinka,rödkål och ett gott grovbröd.
Jag älskar Janssons frestelse, så den är ett absolut måste för mig!
Julskinka företrädesvis grilljerad i en gryta från Le Creuset är tillsammans med ett salt- och pepparset viktigast på julbordet!
Favoriterna för mig är sillen , Janssons frestelse och mammas anjovis mousse !! Mums ! //Caroline
Janssons frestelse är det viktigaste för mig. serverat med en ägghalva så blir det helt perfekt 🙂
köttbullar, och glögi
Det viktigaste för mig att ha med på julbordet är min mammas goda krustader med kantarellfyllning (på egenplockade höstkantareller). Det är något som vi har haft sedan jag var liten och något som jag inte kan vara utan! 🙂
Ni vet Sunes jul?
den som var sjukt kul.
Sunes bror Håkan jag är lik,
vid julbordet är jag lika unik.
Trots att det nästan är gratis,
äter jag mest potatis.
Allra helst jag vill,
att den är kokt i lite dill.
Blir så glad av potatisar små,
är inte mer komplicerad än så,
GOD JUL!
En vällagad och krämig kantarellomelett slår det mesta ☺️
Brysselkål. Utan den där speciella, lite beska smaken smakar julbordet helt enkelt inte jul. Och så är det ju ett gott och grönt alternativ!
Jag älskar kantarellomeletten! Och såklart är ålen ett måste!
En sallad bestående av färsk rödkål, apelsiner och russin. Färgglad och fräsch som motvikt till skinkan, köttbullarna m.m. som är goda men lite tråkiga färgmässigt. Dessutom otroligt god.
Åh, så svårt att endast nämna en rätt av alla goda julrätter, men utan en riktigt god Jansson på bordet blir det inte jul!
Min favorit på julbordet är hemgjord ungsbakad leverpastej och mormors ansjovisrulle 🙂
För mig blir det kryddostar och god senap. Jag skulle kunna leva på det och en limpa hela December.