Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp! 🙂 Vår julklappskalender med Royaldesign har idag kommit fram till lucka 8. I potten idag har vi Salt & pepparset och en Chicken Roaster från Le Creuset. Le Creusets gjutjärn är verkligen en sann saga. Två belgiska affärsmän som möttes på en mässa 1924 i Bryssel. Den ena vid namn Armand Desaegher som var expert på gjutjärn och den andra vid namn Octave Aubecq som var expert på lackering. Från den dagen har Le Creuset etablerat sig som ledande inom tillverkningen av gjutjärn och olika kokkärl. Le Creuset tillverkar sina gjutjärnsgrytor i speciella sandformar som slängs efter varje tillverkad gryta. Så ta nu chansen och kamma hem dessa stilrena klassiker till ditt kök. Två vinnare i potten!
Vinnare 1: Salt & Pepparset + Chicken Roaster vit (värde 1807 kr).
Vinnare 2: Salt & Pepparset + Chicken Roaster vit (värde 1807 kr).
Svara på frågan:
– Vad är det viktigaste att ha med på julbordet för dig? (Motivera kort)
Skriv i kommentarsfältet nedan!
(Du behöver även ange en giltig e-postadress (är ej synlig)
Vi sammanställer och presenterar vinnarna en vecka i taget och lägger upp det på bloggen!
Tävlingen pågår tom 10 december 2015
Stort lycka till!
Kram Jenny & Linda
Hemma gjorda köttbullar med hemmagjord rödbetssallad… Mums
Halländsk grönkål, min mamma kommer från Halmstad, och våra hemstöpta vaxljus på mormors vackra hemvävda julduk.
Med julbordet blir jag nöjd, när allt runtomkring är en fröjd. Maten som på bordet finns, är det ändå aldrig någon som minns. Men när man runt bordet samlas med sin släkt, då kan det inte bli annat än perfekt.
Det är glädjen man känner som betyder mest, och det som gör att maten smakar bäst.
Den gravade laxen är absolut viktigast för mig! På tunnbröd eller med potatis eller så gör jag en liten laxröra med créme fraiche och rom på min tallrik. Går att variera, men är det supergott på alla sätt!! ??
Brunkål är ett måste. Tradition från mormor som kom ifrån Skåne. Är vegetarian så jag äter brunkålen till vegobullar el vad som helst faktiskt. Brukar ofta arbete julafton så jag har inte sådär jättemycket traditioner för mig utom då brunkål.
Mammas Jansson. Motivering: Därför.
Julskinka med senap och knäckemackan med ädelost.
Resten kan jag vara utan .:)
Och givetvis får vi inte glömma julmusten!!!!.
Janssons Frestelse är min absoluta favoriträtt på julbordet och självklart ett MÅSTE att ha med för mig! 😀
Jag tror knappt jag säger det själv, men “Tomtegull”! Som jag hånade min man i början för att deras familj åt det… Det är lite som ris a la malta, men man hoppar över riset. Alltså vispad grädde och sockrade Apelsiner, låter sådär.. Men Hjälp så gott det är, och det är ju bara jul en gång om året 😉
Min absoluta favorit på julbordet är utan tvekan den bohuslänska äggosten! (Och inte potatismoset som min kille envisas att ha med ?)
Inlagd sill på ägghalvor. De öppnar smaklökarna och ger mig härlig aptit för resten av den underbara maten.
Julskinkan och grönkålen.
Utan det är det ingen jul.
Jag fyller år den 22/12 så hoppas på extra tur!
God Jul på er!
julskinkan absolut- utan julskinka blir det ju ett buffébord.
Mobergs sill är ett måste i min familj. Min mormor startade traditionen med denna sillinläggning för hundratals år sen eller så. Nu när hon inte finns mer gör både mamma och jag den. Hela processen tar två dagar men det är så värt det. Och dillen? Den hackar min man i molekyler som jag sen kan strö lite snyggt över allt det goda i snygga mönster. Top notch!
Finns så mycket jag älskar på julbordet, men det skulle vara hemmagjorda köttbullar, först var det min fd svärmors jättegoda köttbullar, nu har min 23-åriga dotter tagit över stafettpinnen och gör hur goda köttbullar som helst 🙂
Branting sill , bästa sillen tycker jag . Kraftig och samtidigt mild och kryddig.
Så god och populär att jag till och med tar med den över till Danmark på julbordet där.
Ett julbord utan havrekex med rökt älgkött är inget riktigt jubord. ;)l.
Jag skulle faktiskt vilja påstå att det viktigaste för mig på julbordet inte är en maträtt, utan adventsljusstaken! Ingen myskänsla utan den. Ska det vara i form av mat så måste jag nog säga den något otippade brysselkålen. Har älskat det ända sedan jag var barn och för mig är det sådan typisk mat man bara äter på jul.
Först och främst alla nära och kära till bords och för smaklökarna, kalkon. Har jag riktig tur i år kan det t.o.m. bli långkok av kalkon:)
Mammas currysill är den bästa tycker jag.
Änglamat! Det är en klassiker inom vår familj som förts vidare länge, vilket det även kommer forsätta göra 🙂 Vad jag vet är det bara vi som vet om receptet 😉
Utan lax och skinka så är inte julbordet komplett
och så förstås en rykande god räkomelett.
Kan absolut inte vara utan min mammas så otroligt goda Janssons Frestelse, med extra mycket grädde i. Så otroligt god den är, och jag har både den och mamma så kär.
Kram
Människorna är det viktigaste för mig -det är helt klart,
men måste jag välja något ätbart så blir det mammas köttbullar såklart!
Mammas julköttbullar. Finns inga som de!
Fårfiol! En tradition som min far skapade då han ett år när jag var barn köpte en i Norge. Från det året har fårfiol varit förknippad med Jul. Det var en väldigt exklusiv delikatess i början då den var väldigt svår att få tag på. Nu är det en kombination av tradition, smak och känsla som gör det
Köttbullar. Det finns alltid plats för en köttbulle till.
Ris à la Malta underbara minnen den väcker, och smaken är så otroligt läcker
det är ett måste till varje jul, så utan den blir det inte kul.
Kram/Birgitta
Mammas goda sparrisomelett är mitt alternativ till kött !
Ljusugnsbröd som min mamma bakar i sin bagarstuga. Till sillen, skinkan, VB-osten, nubbesalladen, gravlaxen – den passar till allt!
Mammas Janssons frestelse, hade passat perfekt i ungsformen!
Alltså jag kan helhjärtat strunta i julskinkan bara jag får min julsallad! Min stackars familj tvingas varje år skära små små bitar av frukt, och de ska skäras i en viss ordning också. Röda o gröna vindruvor, apelsiner, äpplen, päron och banan. Sen vispas grädde, blanda i Findus äkta majonnäs, fransk och grov senap samt lite salt och vitpeppar. Denna intas morgon middag och kväll från dagen innan julafton ända tills den är slut. Oemotståndlig!
Min Mormors köttbullar!
Hon är 93 år nu men still going strong och kockar för glatta livet!
Det skulle nog inte kännas som riktigt julbord om det inte fanns julskinka, det är så speciellt för julen tycker jag – och så himla gott!
Jag äter allt men bara det finns korv och mannens älgköttbullar så vet vi att barnen blir mätta och nöjda !
I min familj har vi räkomelett på julbordet. Jättegott som det är och riktigt mumsigt till den gravade laxen.
Jansons Frestelse är nog det allra viktigaste på mitt julbord, allt det andra kan jag undvara.
Jansson är ett måste, vad är ett julbord utan denna maträtt? Ett påskbord, midsommartallrik med skinka…ja, utan Jansson på bordet kan det vara vilken helgdag som helst.
Världens godaste rätt – på julbordet är mammas skaldjursomellett!
Vörtbröd med russin!! Jag måste säga att skinka med vörtbröd är det absolut viktigaste och alla andra saker kan man köpa året runt men inte vörtbrödet. Kort och gott! 😉
Fisk i alla dess former! Lax, sill….
Oj vilken svår fråga, julskinka måste jag säga, det är det absolut juligaste och det absolut godaste!! 🙂
Tomtegröt och skinka. Det duger till frukost lunch och kvällsmat.
De honungsglaserade revbensspjällen är min favorit 🙂
Inte mångas favorit, men min – brysselkål! Gärna med stark senap på.
Det absolut viktigaste på julbordet är min mammas inlagda sill, den är supergod och slår den köpta inlagda sillen med hästlängder!
Potatissallad är jag löjligt förtjust i!!
Men i år får det bli tupp, vi har en himla massa tuppkycklingar så hoppas på en suverän vinst!
Sill, gärna med alla möjliga sorters smaksättningar. Det är nått med den där salta lilla fisken som är så himla gott 🙂
Grisfötter är det viktigaste för mig att ha på julbordet. Har varit en tradition i min familj när jag var barn och jag kommer fortsätta med traditionen i min familj så att mina barn för detta vidare.
PS detta är sant inge hittepå-tjafs!
Ingen jul utan mammas kryddströmming!
Är nog inte så traditionell av mig… Viktigast på julbordet för mig är lite olika sorters snittar!
Jag kan inte vara utan julskinkan, gärna en vörtbröskiva med skinka och sötstark senap. Mums!
Det viktigaste på julbordet är alla ben. Bordet välter så lätt annars… 😉
Vi firar dansk jul, med skinkstek och potatis och då är rödkål och syltlök ett måste…
Griljerad julskinka är det som verkligen symboliserar julbord för mig, gott är det också.
Det jag absolut inte kan klara mig utan på ett julbord är potatisen! Den känns liksom som grunden i det hela som man sedan bygger på med bruna bönor, köttbullar, skinka osv. Utan potatisen vore det konstigt haha 🙂
Den gravade laxen! Gud vad jag saknade den när jag var gravid!
Julskinka – jag skulle kunna ha bara det 🙂
ris á la malta, det väcker så otroligt mycket minnen från barndomen så där av blir det ett måste!
Kalkonen, ett av de få goda och hälsosamma valen på julbordet.
Kan man tillaga den i Chicken Roastern tro?
Sill i alla former och smaker!
För mig är risgrynsgröten (eller tomtegröten som jag alltid sagt) ett måste! Så många minnen från att vi ställde ut den till tomten kvällen innan så det är ordentligt med julkänsla att äta det på morgonen =)
Julskinkan absolut, ingen jul utan den.
Inget julbord utan köttbullar! En klassiker som jag visst aldrig växer ifrån.
Det första jag tänkte på var julmusten, sedan vad gäller maten kan jag bara inte välja någon enstaka rätt!
Jag kan vara utan allt utom skinkan. Numera är det jag som griljerar den och när det är klart är det jul!
Min mammas supergoda Janssons frestelse, hon har julkryddor i som verkligen gör den supermumsig och man får julkänslan!
Gravad lax, otroligt gott på alla sätt och vis!!
Förut var det julskinka men nu när jag blivit vegan är det potatisgratäng eller nån annan sorts potatis, älskar potatis!
Jag växte upp i nordamerica så mitt svar är kalkon!