2015 årets nominerade formgivare till Formex Nova

Den 19 augusti delas Formex designpris Formex Nova – årets nordiska formgivare ut. Formex instiftade priset för fem år sedan för att främja god, nordisk design. Priset går till en ung formgivare verksam i Norden och pristagaren utses av en expertjury.

Juryn 2015 består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria och de två ny medlemmarna Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem år 2015 är Emma Olbers, designer.

Vinsten består av en utställning på vårens Formex och en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 SEK. De nominerade får ett unikt designat diplom. I år är det den svenske illustratören Johan Mets som står för formgivningen.

Årets nominerade är:

Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir/Island
Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir är produktdesigner. Målet med hennes formgivning är att göra unika och lekfulla objekt. Hon vill underhålla människor genom design och förmedla nya upplevelser. Mycket av hennes utforskande har någon form av nostalgisk referens. Hon söker inspiration genom barndomens upptäckter och arbetar för att införliva dessa andliga erfarenheter i sina designade objekt.
www.umemi.com

Motivering: Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir nomineras till Formex Nova 2015 för sin verkligt personliga och lekfulla design. Hennes formbegåvning framträder tydligt i Notknot, där hon bokstavligen knyter ihop den keltiska och fornnordiska mönstertraditionen med samtiden och kontrasterar knutens strama, grafiska form med kuddens mjuka trygghet i en design som varken har en början eller slut.

Thórunn Árnadóttir/Island
Designer Thórunn Árnadóttirs områdesöverskridande arbete omfattar många olika ämnen och tekniker. I alla projekt hon arbetar med försöker hon alltid se till helheten och kontexten. Kopplingarna mellan produktion, material, kultur, samhälle och användare är viktiga. Thórunn Árnadóttir fascineras av ”vardagliga ting” – saker som har blivit så självklara i våra liv att vi inte längre ifrågasätter deras syfte eller plats i samhället.
www.thorunndesign.com

Motivering: Thórunn Árnadóttir nomineras till Formex Nova 2015 för hennes nyfikna och experimentella design där process, material och kultur spelar huvudrollerna. I sitt formspråk vänder hon elegant upp och ner på våra självklara föreställningar och formuleringar kring vardagsobjekt och ger dem en sinnrik, nyskapande mening, form och funktion.

Masayoshi Oya/Sverige
Masayoshi Oya är keramikkonstnär, född i Japan och verksam i Göteborg vid den kooperativa verkstaden “Sockerbruket 33”. Han är även aktiv i den japansk-svenska designgruppen YOIN. Masayoshi Oya arbetar med olika leror och glasyrer. Formspråket ligger i både japansk och svensk kultur och tradition. Det är blandningen av det svenska och japanska som ger honom inspiration och idéer till vad han kan göra och att han kan växa i sin keramik.
www.masayoshi-oya.com

Motivering: Masayoshi Oya nomineras till Formex Nova 2015 för sina keramiska bruksföremål som också är konstverk. Med enkla, välbalanserade former, raffinerade färg- och glasyrmöten och Zen-influerade mönster, sammanflätar han på ett poetiskt och skickligt sätt det japanska och nordiska formspråket till ett lågmält och vackert konsthantverk.   

Erik Olovsson & Kyuhyung Cho/Sverige
Erik Olovsson och Kyuhyung Cho har sin bakgrund inom grafisk design. De möttes på Konstfack och upptäckte att de båda två ville närma sig mot det mer konkreta och rumsliga i sina arbeten. Idag arbetar de inom områden som produkt- och möbelformgivning och grafisk design och söker ständigt efter samband mellan dessa discipliner.
www.studioeo.se, www.kyuhyungcho.com

Motivering: Kyuhyung Cho & Erik Olovsson nomineras till Formex Nova 2015 för deras lekfulla samarbeten i kollektionerna Room, Sine och Numbers. Med sammansmältning av grafiska element och arkitektoniska volymer skapar formgivarna design präglad av kontraster mellan lätt/tungt, ordning/lek, 2- och 3-dimensionalitet och frammanar en känsla av motsatser i perfekt balans.

Rosa Tolnov Clausen/Danmark
Rosa Tolnov Clausen är textildesigner och hennes största intresse handlar om hur man kan införliva traditionell vävning i en modern kontext. I många av hennes projekt är den sociala delen mycket viktig – vävning används som ett verktyg för att hjälpa människor att lära sig om och relatera till textil i interaktiva, estetiska och taktila processer. Arbetsprocessen handlar om att experimentera och utforska.
www.rosatolnovclausen.com

Motivering: Rosa Tolnov Clausen nomineras till Formex Nova 2015 för hennes mångsidiga, undersökande och uttrycksfulla skapande. Det tar sig bland annat uttryck i hennes kuddar Hands on Woven, där hon samarbetar med synskadade väverskor, som förlitar sig helt på handens känslighet i teknik och kvalitet. Rosas verk står som en elegant pivotpunkt mellan tradition och normbrytning och blickar kärleksfullt såväl bakåt som framåt.

Formex pågår 19-22 augusti 2015.

Foto: Formex
/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *