Fjärde advent och dags för en ny tävling i Trendspanarnas och Royaldesigns julklappskalender 2014. Vinsten idag är de stilrena och snygga besticken Dorotea Night kniv/gaffel 2+2, samt 4 matskedar och 4 kaffeskedar, Värde 2 250 kr. De har en läcker svart design som ger den ett estetiskt tilltalande utseende och unik känsla. Besticken är formade så att de faller rätt i handen som gör det till en härlig upplevelse att äta. Dorotea Night är formgivet av Monica Förster för Gense. Svara på frågan nedan för att vara med i tävlingen 🙂
Svara på frågan så är du med i tävlingen:
– Vad är din favoriträtt vid festliga tillfällen?
Skriv i kommentarsfältet nedan!
(Du behöver även ange en giltig epostadress (är ej synlig))
Tävlingen pågår tom 23 december 2014
Vi sammanställer och presenterar vinnarna en vecka i taget och lägger upp det på bloggen!
Lycka till och ha en underbar advent!
Kram Jenny & Linda
Trendspanarna.nu
Min absoluta festfavorit på matbordet är källarlagrad getost. Jag tror inte jag har smakat någon godare getost. Den får en otroligt fin färg under lagringsprocessen i den gamla jordkällaren. Ingen ost är den andra lik och med en fantastisk konsistens som bara smälter på tungan. Att getterna bor på en liten gård i närheten där jag vet att det finns en stor kärlek och omtanke om ger dessutom osten en extra god eftersmak. 🙂
Med önskan om en God och smakfull Jul!
Min absoluta festfavorit på matbordet är källarlagrad getost. Jag tror inte jag har smakat någon godare getost. Den får en otroligt fin färg under lagringsprocessen i den gamla jordkällaren. Ingen ost är den andra lik och med en fantastisk konsistens som bara smälter på tungan. Att getterna bor på en liten gård i närheten där jag vet att det finns en stor kärlek och omtanke om ger dessutom osten en extra god eftersmak. 🙂
Med önskan om en God och smakfull Jul!
Wallenbergare på älgkalvsfärs med potatispurée, gröna ärtor och en kantarell- och enbärssås. Rårörda lingon till på tallriken lyfter hela rätten en pinne till.
Inkokt lax med god dillsås med kokt potatis !
Mums !
Jag älskar rätten flygande jacob, det är mumma det.
Mammas goda kött bullar och lax.
Att bjuda på hemmagjord pizza är både gott och enkelt!
Min favorit är en gryta med svensk fläskfilé, stark korv och lite chili.
Som Jaguar suktat efter dessa! Min favoriträtt är älgstek med kantareller vi plockat i fjällen mums!
Mycket gott finns det men jag älskar Lammgryta med plommon kanel och ris. Min absoluta favoriträtt.. Kanelen gör även att det passar bra till jul. 🙂
Rådjurssadel tycker jag är smarrigt, passar perfekt vid lite festligare tillställningar.
Skaldjur till förrätt och sedan en god köttbit =)
Ska jag bjuda själv blir det en skinkstek med kokt potatis, smörkokta morötter och svartvinsgelé !
Blir jag bjuden vill jag helst ha fisk av nåt slag ! Lax med god sås ?
Min favoriträtt att bjuda på är kalkon
Jag älskar att bli bjuden/ bjuda på skaldjur. Helst ska de vara som de är med en massa goda tillbehör till såsom aioli och vitlöksbröd. Enkelt och väldig lyxigt och gott!! 😉
Jag är glad att jag hittat er sida. Varje gång ser jag något snyggt som jag vill ha och det händer nästan aldrig annars.
Jag äter helst hummersoppa med en rejäl klick löjrom. MUMS! 🙂
Hoppas nu på vinst, sista chanen. 🙂 GOD JUL
Rostat bröd med skagenröra och massa räkor och kräftstjärtar. Annars någon supergod fisksoppa eller lax!
Potatisgratäng eller klyftpotatis och något vegetariskt och röror och sallad… =)
måsta nog säga skaldjur då jag är uppväxt på västkusten. Räkor, kräftor och krabba, ett gott surdegsbröd, romsås, någon fräsch sallad och gott vin, då är jag hemma!
Paella! Lätt att laga, man kan ha olika delar separata för dem som är allergiska och så ser det så himla maffigt ut (och är fantastiskt gott).
En riktig favoriträtt vid festliga tillfällen är hos oss Grekisk pyttipanna! Det låter kanske som en vardagsrätt men det är fantastiskt gott! Man kan delvis göra den klar i förväg, praktiskt och bra så man slipper stå vid spisen hela tiden man har gäster. Den består av strimlad fläskfilé som läggs i marinad, klyftor av potatis och rödlök och det marinerade köttet i en långpanna och det får steka i ugnen. Mot slutet lägger jag på ringar av röd paprika, soltorkade tomater, svarta oliver (helst Kalamataoliver, tycker de är godast!) och smulad fetaost. Gratineras klart i ugnen. Till det serverar jag hemgjord tzatziki och bröd. Brukar baka foccacia med t ex rosmarin och mycket olivolja och flingsalt. En god sallad, en gott rött vin, vilken fest! Jag älskar Grekland och den här rätten smakar mycket Grekland!
Till efterrätt har jag två favoriter; Kolapaj med lingon (eller röda vinbär). Lingon passar bra till jul tycker jag, det viktiga är att det är syrliga bär som bryter mot den söta kolapajen, så gott!
En annan riktigt favorit bland efterrätter är vaniljglass, hallon, maränger smaksatta med lite lakrits (så de blir svart/vita, (randiga, nästan zebramönstrade!) och en underbar lakritssås kokad på bl a grädde, creme fraiche, sirap, socker och lakritspulver. En helt fantastiskt efterrätt, man är i himlen!!
När det är ordentlig fest så är det gott med hjortfile’ och körsbärssås och en potatiskaka till det.
Smörstekt abborre med gräddstuvade kantareller och kokt potatis 🙂
Min favorit är kyckling kokad i grädde med mangochutney och paprika 😉
lite hackad bacon i så blir det super gott.
serveras med ris.
till det gärna ett lite fylligare vitt vin eller med viss sötma som tar bort udden på mangochutney som kan va lite kryddigt 😉
Jag är jättegärna med och tävlar!!
Min absoluta favorit är potatisgratäng och fläskfilé med en god sås till!
STOR KRAM!
Gorgonzolagratinerad oxfilè med potatisgratäng
Kalkon, hasselbackspotatis och brysselkål .
Kokt älgtunga med rotmos och en kall öl!
Potatisgratäng av egenodlad potais
Av kantareller från våran skog görs kantarellsås
Serveras tillsammans med en älgstek.
Kokt älgtunga med rotmos och en kall öl.
Helstekt älgfilé med krämig trattkantarellsås, svartrötter och frasig rosmarinpotatis!
Dubbelmarinerad oxfile med en mumsig sallad till och en utsökt amarone så är kvällen kalas 🙂
http://www.ica.se/recept/dubbelmarinerad-oxfile-338688/
Det godaste kan vara det enklaste – grillad oxfilé, klyftpotatis och egen bea. Så gott!
Maten har inte så stor betydelse, det viktigaste är sällskspet. Människor man trivs med, goda vänner eller ens familj….
/Anna
En krämig, lagom saltad potatisgratäng med mycket vitlök och grädde och perfekt gyllengul yta. Till det kronärtskocka med flingsalt, pepparrotsmousse, halstrad hälleflundra och ett glas vitt. Ganska ovanligt att äta fisk till potatisgratäng, men det är verkligen himla gott. Och tro det eller ej, men pepparrot och vitlök är en grym kombo.
Det är perfekt stekt oxfilé med goda potatisklyftor till, grön sparris och sås med färska champinjoner och grönpeppar….=P
I all sin enkelhet stekt spätta med skirat smör och mandelpotatis. Enkelt och vackert precis som besticken.
Åh så fina! Skulle vara perfekt julklapp till mig själv inför flytten till min första egna lägenhet!
Jag älskar ju mat man äter med händerna och småplock så jag måste säga en riktig rustik hembakad pizza med mozarella, parma, ruccola och pinjenötter eller tapas
Den här 3-rätters rekommenderar jag:
Serranolindad sparris med citron&vaniljrisotto, västerbottensost.
Vin Soldier´s Block Chardonnay
Rimmad torskrygg med honungsbräserad haricot verts / morot, butternut puré, estragonemulsion, ungsbakad citruspotatis.
Vin Arrogant Frog, Merlot
Choklad Fondant, limecremé, rårörda blåbär.
Vin Muscatel Oro Torres
Jag älskar Räk & mangogryta med saffran,
som serveras med kamutvete och sallad!
Ofta när det kommer till “fest-mat” tycker jag att det blir för tung mat. Mat man blir sådär trött efter. Oxfilé är ju dock en favorit, men hellre serverad med någon annorlunda sallad, tex med granatäpple i, istället för klassisk potatisgratäng.
Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm!
Plankstek är min favoriträtt,
av det så blir man så skönt mätt.
Till Nyårs festen skulle Dorotea Night fullborda min dukning!
Med de kan man duka med stil och klass!
Gense sortiment är så strålande vass!
Sagolikt vackert som skulle ge stor njutning!
Ett unikt verktyg så tidlös och fin,
hoppas HJÄRTLIGT de får pryda servetten min!
God Jul & Gott Nytt År!
Den godaste, festligaste maten är en asiatisk nudelsallad med gurka, morot och mycket färsk koriander. Till detta serveras jordnötssås, rykande färskt bröd och rött vin. Det kanske låter enkelt? Ja, det är det faktiskt. Enkelt är gott!
Min sambos tapasgryta gjord på bl.a. Kyckling, zuccini, tigersås mm som serveras i en stor soppskål, till det en klick hemmagjord aioli och bröd att doppa i grytan
Min favoriträtt är potatisgratäng, vitvinsmarinerad fläskfilé & sallad.
Till efterrätt sitter en sammetslen citronglass som en smäck.
EN fin mör köttbit med potatisgratäng, rödvinssås och en krispig grönsallad till.
Med dessa underbara bestick skulle varmkorv och pulvermos kunna funka vid festtillfälle:) allt kommer smaka underbart om det äts med dom;)
God Jul fina ni!
Hasselbackspotatis går alltid hem, gärna med lövbiff och äkta bea till! Och så vitlöksbaguette då, jag skulle kunna leva på det…
Konstigt nog föredrar jag gärna lite pillig mat, som en riktigt mustig och god chili såhär till vintern, där alla kan bryta av bröd och plocka från ett fat samtidigt som man snackar loss. Får inte någon direkt nytta av besticken i just detta fallet, men de hade varit perfekta till en romantisk middag för två plus två 🙂
Oxfilé och potatis & jordärtskocksgratäng, gärna bearnaisesås också =)
Renfilé med råstekt potatis och trattkantarellsås!
En bit oxfilé & potatiskaka är mums!
Helt klart plankstek.
Min favoriträtt är: Varmrökt lax från fiskbutik och Potatisgratäng med en saffransås till.
Hej!
De där svarta skönheterna står på min önskelista i år!
Just nu älskar jag att bjuda på en alltiettgrej från ugnsformen.
Skivad spröd och gyllenbryn potatis på botten, över det ligger fina laxfiléer med en ört- och nötblandning över. På toppen citronmarinerade trattisar som blir härligt knapriga i ugnen. Lite extra mixad örtolja till servering. Gott bröd och rött vin, sen är kvällen räddad.
God Jul!
Jag älskar att bjuda på lokala råvaror. Såsom renfilé (smälter i munnen) och potatisgratäng på mandelpotatis plockat i potatislandet utanför med västerbottensost.
Och dessert – hemgjord vaniljglass och hjortronsylt. Närproducerat och underbara norrländska smaker.
Hummer!!!
Min favoriträtt är den danska fläsksteken som vi alltid äter på annandag jul. Det är en himmelskt god fläskstek med knaperstekt svål, serverat med kokt potatis stekt i smör och socker, rödkål, gräddsås och svartvinbärsgelé … Det vattnas i munnen bara jag tänker på det!
Eftersom vi är i vintertider får det bli fikonbaserat 🙂
Aptitretare: Crostini med getost, fikon och pumpafrö
Varmrätt: Smarik chiligryta med torkad ancho och fikon serveras med tunnbröd gräddfil västerbotten och guacamole
Efterrätt: Vaniljglass med fikon och apelsin i madeira
Hamburgare!
En rejäl köttbit, klyftpotatis, rödvinsås och en fräsch sallad till!
Linda in saltade Laxbitar med Parmaskinka, göm kvistar med timjan i paketet. In i ugnen. Gör en sallad med roman sallad, små tomater du delar och get ost. Under tiden låter du lite färsk sparris umgås med en grillpanna.;-) Damma över Lite flingsalt, olivolja och balsam vinäger på allt och…….. Du har fixat nått gott på trettio minuter. Det är jätte gott. Svarta tallrikar framhäver maten och svarta bestick, ja man kan bara gissa 😉
Hasselbackspotatis och oxfilé med sås på gorgonzola fast min studentekonomi sällan det kunnat tåla. Det är konstigt man ska få dyra vanor när man inte har råd! Tur att det även pojkvännen kan behaga, så nu får han oftast det laga.
Min favoriträtt att servera är den klassiska rätten dillkött av lamm och kokta potatisar. Bättre blir det inte.
En god köttbit med en god potatisgratäng, och ett glas rött vin mums!