Fredsbänken, designad av Snøhetta i samarbete med Vestre och Hydro

Nobel Peace Center i Oslo (Norge) har beställt nya konstverket “Fredsbänken, designad av Snøhetta och skapad i samarbete med Vestre och Hydro. Bänken kommer att presenteras för första gången vid FN: s högkvarter i New York City på Nelson Mandela Day (den 18 juli).

Installationen kommer att finnas där under september sedan flyttas den till sin permanenta plats vid Oslos rådhus, där Nobels fredspris tilldelas årligen. Bänken ska vara en symbol för diplomati och dialog. En hyllning till pristagarna och deras ansträngningar för att samla människor och för att hitta effektiva lösningar för fred.

Bänken är designad som en partiell cirkel som möter marken vid sin lägsta punkt. De som sitter på den sitter nära varandra. Installationen har en enkel design som inbjuder till konversation. Inristad på installationen är Nelson Mandela berömda citat, “Det bästa vapnet är att sitta och prata”, varifrån installationen hämtar sitt namn.

“I dagens digitala och polariserade samhälle kan det ibland det effektivaste sättet vara att sitta ner och prata tillsammans, för att hitta lösningar och en gemensam grund. Vi tror på att använda design som ett verktyg för att skapa varaktiga symboler som främjar fruktbar kommunikation “, säger Snøhetta grundare Kjetil Trædal Thorsen.

/Jenny & Linda
Foto: Lars Tornøe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *