Alessi hyllar designikonen Achille Castiglioni med jubileumskollektion

Den italienska arkitekten och  industridesignern Achille Castiglioni var utan tvekan en av 1900-talets mest framgångsrika designpersonligheter. I februari 2018 skulle han ha fyllt 100 år och Alessi firar nu minnet av hans födelsedag genom att släppa en limiterad kollektion med några av Castiglionis klassiker i nya kopparversioner. I jubileumskollektionen ingår besticksetet Dry, fruktskålen AC04 samt Bavero, en espressomugg med fat. 

“Om du inte är nyfiken, glöm det” – detta ordspråk förklarar Achille Castiglionis designfilosofi. Med välkända och prisbelönta objekt som till exempel stolen
Mezzadro och lampan Acro, är hans design för alltid inskriven i designhistorien och känd världen över. Många av hans ikoniska objekt är än idag i produktion, inte minst de han skapade för Alessi. 

År 1980 inledde Achille Castiglioni och Alessi sitt långa och framgångsrika samarbete när Alberto Alessi föreslog att de skulle skapa ett bestickset tillsammans. Besticksetet Dry var det första av flera lyckade projekt tillsammans. 

– För Castiglioni har föremål alltid behövt uppfylla två ”villkor” – att erbjuda praktiska lösningar och samtidigt vara innovativa. De ska lösa små vardagsproblem och mätta kundens önskemål, säger Alberto Alessi, vd för Alessi. 

1984 tilldelades Achille Castiglioni Compassa d´Oro, ett av världens viktigaste designpriser, för just Dry. Än idag är serien en av Alessis bästsäljande produkter. För att fira Castiglionis 100-årsdag lanserar Alessi nu besticksetet, som vanligtvis tillverkas i rostfritt stål, i en specialupplaga i koppar med PVD-överdrag. 

Fruktskålen AC04 och durkslaget är ett lysande exempel på Castiglionis intelligenta och funktionella design. I jubileumskollektionen finns AC04 tillgänglig i en mycket begränsad upplaga – endast 999 exemplar tillverkas. 

AC04_new_Castiglioni_100_Alessi_credit_Matteo-Imbriani
AC04_new_Castiglioni_100_Alessi-copy
Achille_Castiglioni_Archiv_Alessi_2-copy
Bravero_Castiglioni_100_Alessi-copy
Dry_new_Castiglioni_100_Alessi_credit_Alessandro-Milani_1
Dry_new_Castiglioni_100_Alessi_credit_Matteo-Imbriani_1-copy
Dry_new_Castiglioni_100_Alessi_credit_Matteo-Imbriani_2-copy
Foto: Alessi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *