Alessis ikoniska citruspress Juicy Salif firar 25 år

Designvärldens mest ikoniska citruspress Juicy Salif i design av Philippe Starck för Alessi firar i år  25-årsjubileum. I samband med jubileet lanseras två specialutgåvor av citruspressen och magasinet “Tjugofem år utan att pressa en citron”

Projektets ursprung är väldokumenterat. Alberto Alessi ville berika Alessis produktkatalog med en bricka, en nyckelprodukt för Alessi som har ingått i företagets kollektion sedan grunden 1921. Han var intresserad av att se hur den franska designern Philippe Starck, med sin starka och personliga fantasi, skulle tolka denna produkt. Alberto Alessi hade inte hört något från honom under en längre period då det en dag låg ett kuvert från den italienska ön Capraia på Alberto Alessis skrivbord. I kuvertet låg en pappersservett från en restaurang på vilken Philippe Starck hade ritat skisser för en ny citruspress. Starck hade varit på semester och under ett restaurangbesök på ön pressat en citron över sin tallrik med bläckfisk. Detta blötdjurs form gav honom inspiration för skapandet av Juicy Salif.  Juicy Salif skulle komma att bli designvärldens mest omtalade citronpress.

– Jag vill understryka att i slutändan bör vi inte bekymra oss över det faktum att inspirationen som slutligen kom till designern inte överensstämde med det ursprungliga uppdraget. Juicy Salif kom att bli 1900-talets mest kontroversiella citronpress och är fortfarande ett av de mest lekfulla, intelligenta och provokativa föremålen i Alessis kollektion, förklarar Alberto Alessi, VD och kreativ ledare på Alessi.

För att fira jubileet av Juicy Salif har två specialutgåvor av citruspressen släppts: en i gjuten aluminium med ett hölje av vit keramik och en begränsad upplaga i gjuten brons. Den sistnämnda är tillverkad i en serie med 299 numrerade exemplar.

”Tjugofem år utan att pressa en citron” är ett magasin av Michele Cogo som publiceras i samband med lanseringen av de två jubileumsupplagorna. Magasinet skildrar intressanta studier som utfördes på citronpressen under en examenskurs i kommunikationsvetenskap.  Det sammanfattar delar av den enorma mängd material som har samlats in om Juicy Salif. Däribland publikationer, grafiska reproduktioner, bilder och artiklar.

Juicy Salif är en internationellt erkänd ikon och tillhör de permanenta utställningarna i flera museer över hela världen, från MoMa i New York till Centre Georges Pompidou i Paris. Citruspressen har en förmåga att fånga allmänhetens intresse och har förekommit i sociala medier i oräkneliga skepnader.

Citruspressen i vit keramik har ett rek. pris av 689 kr och versionen i brons har ett rek. pris av 11 500 kr.

alessijuicysalif25thanniversary  alessijuicysalif25thanniversarybronze alessijuicysalif25thanniversarywhite juicysalif25thanniversary
Foto: Trendgruppen
/Jenny & Linda, trendspanarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *