Carl Hansen & Son presenterar Preludia-serien av Brad Ascalon

Carl Hansen & Son presenterar resultatet av sitt kreativa och strategiska samarbete med den amerikanska designern Brad Ascalon: Preludia-serien, som har utformats för att tillgodose dagens krav på funktion, kvalitet, komfort och estetik. Med stolar och bord i en rad olika utföranden förenar Preludia Carl Hansen & Sons designtradition med Ascalons karaktäristiskt moderna och minimalistiska synsätt, och markerar samtidigt det 110-åriga företagets första samarbete med en amerikansk designer.

Den hyllade New York-baserade designern Brad Ascalon inledde ett samarbete med den danska möbeltillverkaren Carl Hansen & Son för att utveckla en kollektion möbler avsedda för samtida offentliga och privata miljöer – och för att möjliggöra storskalig produktion.

Ascalon är tredje generationen designer och utsågs av tidningen Wallpaper som en av de “tio mest eftertraktade” nya formgivarna i världen år 2005, strax efter att han tagit sin magisterexamen i industridesign vid Pratt Institute i New York. I dag är Ascalon känd för sin distinkta, reduktiva stil och sin passion för traditionella material. Hans fascination för 1950-talets design och starka intresse för att utforska träets potential skapade en tydlig gemensam grund i samarbetet med Carl Hansen & Son. Resultatet i form av Preludia är en hyllning till 50-talets design och det hantverkstänkande som utgör kärnan i varumärket Carl Hansen & Son.

Preludia stolar och bord: en enhetlig serie med många användningsområden
Preludia serien består av en bred, enhetlig kollektion av stolar och bord med ett organiskt uttryck. Med fokus på en användarcentrerad design och enastående komfort tillgodoser kollektionen en rad olika behov hos användarna i vitt skilda miljöer som matsalar och restauranger, mötes- och konferenslokaler, kontor, flygplatser och boenden.

Utvecklingsarbetet med sortimentet började med tillverkningen av Preludia-stolen, som är helt i trä. Den skulpturala designen består av en sits i 3D-faner och underrede i massivt trä och skapades med inspiration från de största mästarna inom dansk design och deras syn på hantverk. Med design helt i trä som utgångspunkt utvecklade Ascalon sedan variationer av stolar med fyra ben och slädunderrede i stål, likväl barstolar som kan staplas för att anpassa behoven i olika rum. Sitsen i 3D-faner, som ger en komfort genom att forma sig efter kroppen, finns i ren faner, delvis stoppad eller helstoppad med möbeltextilier eller läder i en rad olika färger.

Stolarna får sällskap av en serie Preludia-bord med ett rent, modernt och enhetligt uttryck. Borden finns i matbords- och barhöjd och underredet i massivt trä, bordsskivorna i laminat och hörnfogarna i formgjuten aluminium ger lång livslängd. För att passa i alla rum och inredningar finns bordsskivorna i runt, kvadratiskt eller rektangulärt utförande, i svart eller vitt laminat och med stolshängare som tillval under bordsskivan som en extra praktisk funktion.

“Från början fokuserade projektet på att sammanföra det traditionella, historiska varumärket Carl Hansen & Son med den mer moderna kontraktsektorn som finns i branschen”, förklarar Ascalon. “Vi strävade efter att kombinera Carl Hansen & Sons designspråk och hantverksskicklighet med behoven på offentliga marknaden.”

Carl Hansen & Sons vd Knud Erik Hansen trodde på Ascalons förmåga att bidra till varumärkets mål efter deras inledande diskussioner. “Brad Ascalon är en intressant designer som har uppvisat mycket positiva resultat, i synnerhet i USA”, säger Hansen. “Han tänker på nya sätt och utformar produkter som är eleganta och enkla på en och samma gång. Vi blev förtjusta i hans mycket flexibla syn på produkterna och hans förmåga att lösa komplicerade uppgifter med bara några få komponenter. Det är ett nytt sätt att tänka som öppnar upp nya marknader där vi kan expandera vår strategi. Det hade också stor betydelse för oss att Ascalon och vårt team under hela utvecklingsarbetet med serien var på samma våglängd i fråga om det DNA som Carl Hansen & Son har byggt vidare på under de senaste 110 åren i verksamheten, med en kompromisslös syn på att leverera den kvalitet som våra kunder förväntar sig”, förklarar Hansen.

Fulländade former för moderna inredningar
“Preludia-kollektionens former och design är nya och tillgodoser en ökad efterfrågan för en specifik offentliga marknaden, där fokus ligger på solida, komfortbaserade möbler som klarar omfattande bruk för allmänheten”, säger Hansen och tillägger: “Serien passar lika bra till ett större kontor som till ett ungt hem i ett vackert och mysigt område.”

Valet av 3D-faner till Preludia-stolens skal gjorde det möjligt att böja sitsen rejält i flera riktningar samtidigt: en krävande men effektfull process som resulterade i starka, vackra och framför allt bekväma sitsar som kan formas och anpassas efter kroppen.

Nyligen använde Carl Hansen & Son 3D-faner i samarbetet med den japanska arkitekten Tadao Ando för att skapa Dream Chair. “Vi ville fortsätta det arbete med 3D-faner som började med Ando-stolen, och samtidigt skapa en mer realistisk möjlighet till kommersiell framgång”, säger Hansen. Tack vare 3D-faneret kunde Ascalon och Carl Hansen & Son åstadkomma den idealiska balansen mellan en organisk form på sitsen, hög komfortnivå och en inbyggd styrka och stabilitet som annars bara kan uppnås med plast eller glasfiber.

Ascalon, som i likhet med andra visionära Carl Hansen & Son-designers före honom brinner för att utforska den outnyttjade potentialen hos traditionella material som trä, var entusiastisk över att få införliva företagets expertis inom 3D-faner i sin design. Ascalon förklarar: “När människor upplever Preludia-serien vill jag inte bara att de ska sitta i en stol. Jag vill att de ska uppleva och uppskatta det materiella och hur materialen har formats och tänjts och modifierats på olika sätt för att passa dem.”

Preludia-serien kommer ut på marknaden i juni 2018 med rekommenderat pris från SEK 5.005 (inkl. moms) för stolarna och SEK 14.072 (inkl. moms) för borden.

//Jenny & Linda

Ascalon_BA001-Preludia-Wood-Oak_BA003-Preludia-Sled-Oak-Fjord551_BA002-Preludia-4LEGS-Black-2
Ascalon_BA001-Preludia-Wood-Oak_Front-3
Ascalon_BA001S-Preludia-Wood-Walnut-Thor301_Front-2
Ascalon_BA002-Preludia-4Legs_Stack-2
Ascalon_BA003S-Preludia-Sled-Oak-Fjord-551_BA002F-Preludia-4Legs-Fjord591-2
Ascalon_BA004S-Preludia-Bar-Walnut-Thor301_BA004F-Fjord171_BA004-Oak-2
Ascalon_BA101-Preludia-Table-Chair-Hanger_Detail-1
Ascalon_BA101-Preludia-Table-Oak-Black_BA002F-Preludia-4legs-Black-Frame_Fjord591_BA001S-Wood-Walnut_Thor301-2
Ascalon_BA101-Preludia-Table-Oak-Black_BA003-Sled-Oak_Black-Frame_Fjord151-1
Ascalon_BA102-Preludia-Bar-Table-Oak-White_BA004-Oak_BA004-Beech-Chrome_BA004F-Fjord171-2
Ascalon_BA102-Preludia-Bar-Table-Oak-White_BA004-Oak_BA004S-Fjord151_BA004-Beech-Chrome-2
Ascalon_Preludia-Collection_Landscape-2
Ascalon_Preludia-Collection_Portrait-2
Brad_Ascalon_Stockholm_4
Foto: Carl Hansen & Son

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *