Elmgreen & Dragset x Georg Jensen

Inför Wallpaper* Handmade-utställningen “with Love” valde Georg Jensen att samarbeta med den hyllade artistduon Elmgreen & Dragset, kända för sina fyndiga och ibland provocerande kommentarer om samhället och personliga relationer. Detta gränsöverskridande samarbete resulterade i THE BED, ett handtillverkat föremål som används som en säng för mobiltelefonen.

THE BED består av solitt 925 sterlingsilver och är handtillverkad av Georg Jensens skickliga silversmeder i Köpenhamn i Danmark. Silversmederna arbetade med mästerverket i över fem månader och använde sig av gamla hantverkstekniker som hammare, resning, härdning och putsning. Resultatet är ett hänförande och futuristiskt äggformat objekt med det karakteristiskt eleganta och strömlinjeformade utseende som Georg Jensen är så kända för.

När Elmgreen & Dragset besökte de historiska arkiven på Georg Jensens huvudkontor i Köpenhamn hittade de en rikt utsmyckad och äggformad godisskål gjord av grundaren själv i början av förra århundradet. Både form och funktion hos objektet inspirerade konstnärerna att göra en nytolkning av godisskålen, med moderna inslag för en samtida relevans. “Idag är förmodligen det största hotet mot vårt kärleksliv och våra relationer just mobiltelefonen och det faktum att vi väljer att lägga allt mer tid på sociala medier. Vi ville göra något vackert som kan ställas ut i våra hem, men även ha en positiv påverkan på hur människor väljer att tillbringa sin tid.

The Bed är både ett skulpturalt föremål och en funktionell pryl som uppmuntrar oss att lägga undan mobiltelefonen i en gemensam handling”, säger Michael Elmgreen och Ingar Dragset. Konsten utmanar oss att tänja på gränserna “Elmgreen & Dragset är två av de mest inflytelserika konstnärerna i vår tid, och för just det här projektet har de lagt till den sociologiska dimensionen till sitt föremål. En metod som utmanar oss att tänja på våra gränser både ur ett tillverkningsperspektiv och intellektuellt perspektiv. Det gör att vi frågar oss själva vad vi som företag kan göra med våra produkter för att förbli relevanta i en snabbrörlig värld”, säger Nicholas Manville, Chief Creative Officer för Georg Jensen.

The Bed är tillverkad i en begränsad utgåva med fem numrerade föremål. Finns i Georg Jensens butiker från och med april 2019.

/Jenny & Linda
Foto: Georg Jensen

1 svar på ”Elmgreen & Dragset x Georg Jensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *