En ny, gyllene era för Swedish Grace

Efter att ha funnit sin plats på såväl folkliga fikabord som kungliga middagar firar nationalservisen Swedish Grace 90 år genom lanseringen av den exklusiva hyllningsservisen Swedish Grace Gala.

Under sina 50 år som anställd hos Rörstrand lyckades formgivaren och konstnären Louise Adelborg producera porslin med både konstnärlig höjd och tidlösa kvalitéer. Det är inte för inte som hon sedermera kom att kallas Rörstrands egen ”Grand old lady”. År 1930 skapade Louise Adelborg Nationalservisen – Rörstrands mest ikoniska och omtyckta servis. Den har därefter återlanserats och utökats i omgångar, idag kan man hitta både porslin och textilier i den klassiska samlingen. 2001 fick servisen sitt nuvarande namn Swedish Grace efter den nordiska klassicismens guldålder mellan 1910–1930. 

Tillkomsten av denna nationalklenod tog avstamp i Louise Adelborgs viljestyrka kombinerat med en förkärlek till den svenska naturen. Hon satte sig emot både modernismen och funktionalismen och valde istället att gå en mer klassisk väg med inspiration från landskapens bördiga fält. Därifrån hämtade hon veteaxets gyllene form och lät det ta plats på porslinet som ett diskret men karaktäristiskt mönster, lika relevant och vackert då som nu. Den gyllene kanten blev pricken över i:et och gav servisen sin finkänsligt, exklusiva prägel. 

Louise Adelborgs arv lever vidare och 2020 har den stilbildande ikonen varit älskad och använd i 90 år. Som en hyllning till Louise, hennes egensinne och bidrag till svensk designhistoria introduceras därför det luxuösa tillskottet Swedish Grace Gala i början av 2020 – en exklusiv servis i sex delar för mer speciella tillfällen. Den eleganta, gyllene kanten är sig lik och kopparna med tillhörande assietter förpackas i en lyxig gåvoförpackning. Swedish Grace Gala är ett utmärkt sätt att ge middagarna guldkant – i dubbel bemärkelse.

Foto: Rörstrand

Spana in nedan!
Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *