Fiskars firar en designikon

Fiskars klassiska orangefärgade sax är en av de mest kända finska designikonerna genom tiderna. För 55 år sedan presenterades den första saxen försedd med ett handtag i plast, vilken var hållbar, ergonomisk och hade ett konkurrenskraftigt pris – en verklig innovation som möjliggjorde att alla kunde skaffa sig en sax av högsta kvalitet. Sedan dess har över en miljard Fiskars-saxar tillverkats och de återfinns runt om i världen där de assisterar i vardagens sysslor och minnesvärda ögonblick.

Fiskars tillverkade sina första saxar redan på 1830-talet, och år 1967 överraskade Fiskars världen genom att utveckla världens första sax med plasthandtag, vars orange färg har blivit en ikon världen över. Den klassiska saxens ikoniska design är internationellt erkänd och ingår till exempel i den permanenta samlingen på Museum of Modern Arts (MoMA) i New York. Saxen spelar också en stor roll i den kreativa processen för många internationella modehus, konstnärer och hantverkare runt om i världen. Än idag tillverkas och testas samtliga 21 cm Classic-saxar för hand i den egna fabriken i Finland.

Fakta

1. Världens första sax med plasthandtag
År 1967 överraskade Fiskars världen med sin unika universalsax – världens första sax med plasthandtag, en innovation som innebar att alla kunde skaffa sig saxar av högsta kvalitet.

2. Den ikoniska orange färgen
Den karakteristiska orange färgen blev till av en ren slump. I början var de föreslagna färgerna mörkröd, svart och grön. Den första saxen producerades i samma fabrik som Fiskars juicepressar och när prototypen tillverkades fanns det lite orange färg kvar i maskinen, därför producerades en version med orange handtag. Slutligen avgjordes beslutet genom en intern omröstning, där saxen med de orangefärgade handtagen vann över svart med nio röster mot sju – och blev därmed det utmärkande kännetecknet för den ikoniska saxen.

3. Från kök till MoMa
I 55 år har god ergonomi och ett blad i rostfritt, härdat stål garanterat den långvariga hållbarheten och funktionen hos Classic-saxen. Än idag uppskattas den klassiska saxen runt om i världen och vi kan återfinna den i allt från kökslådan hemma hos mormor till den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i New York.

4. Tillverkad i Finland
Saxarna som säljs i Europa är tillverkade i Fiskars egen fabrik i Billnäs, Finland. Fabriken är ISOcertifierad, vilket innebär att fabriken uppnår de högsta hållbarhetskraven.

5. Testas för hand
Saxens kvalitet övervakas noggrant på Fiskars fabrik i Finland. Varje sax testas noggrant för hand, bland annat genom att klippa i det mest utmanande material som finns, nämligen polyester. Höga kvalitetskrav och stränga kvalitetskontroller säkerställer att endast saxar av högsta kvalitet lämnar fabriken.

Från 1649 till idag

1649 – Fiskars järnbruk grundades
Fiskars järnbruk grundades 1649. Järnmalmen importerades i huvudsak från Sverige och användes för att tillverka spik, ståltråd, knivar, hackor och järnskodda vagnshjul.

1832 – Finsmed gjorde det möjligt att tillverka saxar
Finlands första finsmed, där det för första gången gick att tillverka saxar, grundades i byn Fiskars 1832. För att kunna tillverka saxar och bestick krävdes det ny kompetens och kunnande om slipning, därför rekryterades hantverkare från England och Sverige. På 1800-talet var saxen det viktigaste verktyget för skräddare och sömmerskor, och redan då var Fiskars saxar de bästa på marknaden.1883 – Fiskars bir aktiebolag
Aktiebolaget Fiskars bildades 1883 och noterades på Helsingforsbörsen 1915.

1967 – Världens första sax med plasthandtag
På 1960-talet fastnade företagets ledning för ett nytt material – plast – som användes för att tillverka mer ergonomiska handtag. Samtidigt utvecklades nya metoder för att slipa bladen. Den nya saxen var effektiv, praktisk, bekväm att använda och hade ett konkurrenskraftigt pris – en verklig innovation som såg till att alla kunde skaffa sig saxar av högsta kvalitet.1970-talet – Bättre skärförmåga
1975 fasades saxens blad för att förbättra såväl utformning som skärförmåga. Skärvinkeln optimerades också – 60 graders vinkel hade visat sig vara effektiv och slitstark.

1972 – Saxar för vänsterhänta
Fiskars var det första företaget som började massproducera ergonomiska saxar för vänsterhänta. Saxen är en exakt spegelbild av den högerhänta saxen och tillverkas med röda handtag för att skilja den från den högerhänta versionen.

1980-1981 – Nya handtag
Utformningen av alla handtagen uppdaterades i början av 80-talet. Plastens kvalitet förbättrades för att tåla maskindisk, rengöring i autoklav, stötar och slitage på materialet.2003 – Fiskars Orange® blir ett registrerat varumärke
Fiskars Orange®, blev ett officiellt registrerat varumärke i Finland 2003. Denna historiska registrering innebär att den orange färgen endast får användas för skärverktyg som tillverkas av Fiskars.

2021 – Nästa steg
Av respekt för naturen och med en önskan att bevara den, presenteras Fiskars sax ReNew, som är tillverkad av återvunna och 100 % återvinningsbara material. Saxen är tillverkad av återvunnen plast, förnybar träfiber och återvunnet stål.År 2021 presenteras även Fiskars x Iittala-kollektionen, vilken förenar två ikoniska designvarumärken som tillsammans firar glädjen i vardagen. Kollektionen av tre saxar väcker de fantasifulla motiven i Oiva Toikkas skissblock till liv.

2022 – ReNew-kollektionen lanseras
2022 kompletteras ReNew med sex nya saxar. Kollektionen ReNew består nu av sju saxar, skapade för att underlätta i en kreativ vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *