Keramik i ny estetik när Mateus samarbetar med den internationella designduon Sam Baron och Yatzer

I samband med sitt 25-årsjubileum som firas i augusti lanserar designföretaget Mateus den nya keramikkollektionen ”Mateus meets Sam Baron meets Yatzer” som är ett samarbete med den prisbelönta franska designern Sam Baron och Costas Voyatzis, grundaren av designportalen Yatzer. Kollektionen är en hyllning till Mateus ursprung men utmärker sig med sitt avskalade och stilrena formspråk. Jubileumskollektionen har också en nedtonad färgpalett men alla delar är fortfarande målade för hand. I kollektionen ingår tallrikar, en skål, en kanna och en kopp i olika storlekar och färger.

– Jag har genom åren följt Sam och Costas och tycker att deras inställning till form och design stämmer med Mateus vision. Vi har alltid varit noga med att alla föremål ur de olika kollektionerna ska gå att kombinera med varandra. Det tycker jag också att de båda har lyckats väldigt bra med i den nya kollektionen samtidigt som den har ett nytt, modernt formspråk, säger Teresa Mateus Lundahl, grundare av Mateus.

Med kollektionen vill Sam Baron och Costas Voyatzis hedra Mateus 25-åriga historia i keramikens tjänst. ”Mateus meets Sam Baron meets Yatzer” är framtagen som en hyllning till keramiken. Vi ville föra fram det keramiska ursprunget, en av mänsklighetens tidigaste konstformer, som Mateus höjt till nya nivåer. Kontrasten mellan den oglaserade strukturen och de handmålade färgtonerna ger objekten en modern känsla utan att de tappar hantverkskänslan, säger Sam Baron och Costas Voyatzis.

Mateus grundades år 1993 av Teresa Mateus Lundahl. Målet och önskan var att addera värme till hemmet och förvandla det dukade bordet till en livfull och färgglad samlingsplats. Teresa som är född och uppvuxen i Portugal gick tillbaka till sina rötter och använde sig av traditionellt portugisiskt hantverk i kombination med sin entreprenörsanda samt känsla för form och design för att skapa keramiken.

Mateus_Production_PhotoCred-Per-Ranung
Mateus-Meets-Sam-Baron-Meets-Yatzer-Collection
Plate_25cm_Grey
Plate_Sand
Plates_Grey
Plates_Grey-Icy-Blue_Mug_Sand
Plates_Icy-Blue
Foto: Mateus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *