Kristina Stark i nytt samarbete med saltglaserat från Höganäs

Kristina Starks arbete och formspråk är djupt rotat i hennes hembygd Kullabygden. Under hennes år som formgivare har hon haft en stark önskan om att arbeta med det saltglaserade stengodset från Höganäs – en plats som ligger henne varmt om hjärtat. Under året lanserar Kristina Stark ett nytt projekt i samarbete med drejarmästaren Anders Johansson. Det första objektet sprunget ur detta samarbete är en saltglaserad mugg i limiterad upplaga, individuellt numrerad och signerad. 

I över 175 år har det tillverkats saltglaserade stenkärl i Höganäs, däribland de berömda lerkrus som Karlsson bar i en svångrem om halsen i August Strindbergs roman Hemsöborna, från 1887. Saltglasyr är en av de mekaniskt starkaste glasyrer som går att uppbåda och tekniken är gammal. Förr eldades ugnarna med kol och det tog upp till tre dygn av obrutet skiftarbete att få upp ugnen i rätt temperatur och sedan ungefär en vecka innan ugnen hade blivit tillräckligt sval för att kunna knackas ner och resultatet bli synligt. I dag bränns keramiken på Saltglaserat i Höganäs i en ugn som drivs av gas, som är betydligt renare än stenkol, men processen är fortfarande lång och krävande och tar flera dagar. 

– Jag kommer från Kullabygden sedan många generationer tillbaka och den saltglaserade brukskeramiken från Höganäs har alltid funnits i min närhet. För mig som formgivare är saltglasyren helt perfekt, den bara är, tar aldrig över och jag får fokusera på formen. Jag ser det som en ren ynnest att få möjlighet att arbeta med detta kulturarv, säger Kristina Stark.

Höganäsprojektet är en början på ett stort och långsiktigt samarbete med drejaren Anders Johansson som kom till Höganäsbolaget som 17-åring. Hans långa erfarenhet gör att han drejar kärl och krus som alla håller samma mått, vilket är väldigt unikt och kräver en stor hantverksskicklighet. Den första produkten som presenteras i projektet är en mugg – inte en kopp – med öra. Muggen symboliserar det kulturarv som Kristina Stark vill ta ansvar för, där syftet med projektet är att förnya det traditionella hantverket och finna en form som binder ihop det gamla med det nya, och på så vis föra det saltglaserade vidare in i framtiden.

– Jag utgår alltid från användandet i mitt arbete. Jag uppdaterar och skalar av för att finna vår tids saltglaserade bruksföremål och anpassa dem efter de behov som vi har i dag. Som formgivare och industridesigner med erfarenhet och vana av att alltid anpassa mig efter produktionen och dess förutsättningar är detta en ny och fin upplevelse. Denna gång är produktionsförutsättningarna drejarens två händer och mitt uppdrag till mig själv i detta arbete är att skapa kärl som kan drejas om och om igen, säger Kristina Stark. 

Muggen har ett generöst format med ett öra som är utformat för att vara bekvämt och stabilt. Det ska kännas skönt i handen, oavsett om användaren har stora eller små händer, eller om örat hålls med en eller flera fingrar. För Kristina Stark är ett öra inte något man bara sätter dit utan allting måste göras medvetet och med stor omsorg. Muggen symboliserar det nya samarbetat mellan en drejare och en designer, där tanken är att föra det saltglaserade in i framtiden. Denna mugg ses därför som ett litet frö – en början på något större. 

I höst kommer fortsättningen av projektet att presenteras. Nästkommande fas av arbetet planeras att presenteras i Stockholm under hösten samt i Malmö under ”Southern Sweden Design Days” den 10-13 september 2020. Muggen planeras att finnas tillgänglig för försäljning under sommaren 2020.

Foto: Höganäs
Jenny & Linda

1 svar på ”Kristina Stark i nytt samarbete med saltglaserat från Höganäs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *