Rosa Villan en sekelskiftesdröm i Falsterbo

Just nu ligger vackra Rosa villan i Falsterbo till salu hos Erik Olsson fastighetsbyrå. Tänk att få sätta tänderna i detta huset (alltså inte bokstavligen) men ni förstår vad vi menar. Vilken potential. Helt galet!! Blir helt euforisk bara vi skriver det. Hade börjat med att måla utsidan och insidan i vitt såklart. Bytt namn till vita villan 😉 (skojar bara) Trappan inne, golven, fönstren…ja allt är verkligen to-die-for. Suck vad fint det kan bli! Galet dyrt men man får ju alltid drömma och fantisera 🙂 Pris 17 000 000 kr (8 rok, 182m²)

Historia om huset
Den rosa villan eller Villa Tångvallen på Lybska vägen i Falsterbo har flera namn liksom de flesta landmärken. Villan ligger i närheten av Falsterbohus och uppfördes i två etapper 1907 och 1912. Den är en arkitektonisk pärla från tiden strax efter sekelskiftet och ritades av arkitekten och professorn Alfred Grenander, som huvudsakligen var verksam i Tyskland fram till sin död 1930. Grenander själv och hans ättlingar i fyra generationer representerade av familjerna Beck-Friis, von Blixen-Finecke och Löwenhielm, har fram till dags dato tillbringat många somrar i huset. De nuvarande ägarna är arkitektens barnbarnsbarn.

Byggnaden som inspirerats av engelska förebilder ger ett skulpturalt intryck med utskjutande gavlar och långt nedtagna tak som förankrar huset på marken. Villans yttre färg har alltid varit rosa med vita snickerier. Både när det gäller interiören och byggnadens arkitektur ger villan uttryck för tidens ideal. Ljus, luft och sol uppfattades som förutsättningar för ett hälsosamt och naturbestämt boende. Som kontrast till den rådande tunga heminredninsstilen med mörka möbler och draperier förmedlar de ljusa rummen, de vitlackerade möblerna och snickerierna ett intryck av renhet. Det nya idealet för ett sommarhus innehöll dessutom krav på en stor veranda och ett stort allrum. För övernattningsgäster var det nödvändigt med tillräckligt många sovrum som emellertid inte behövde vara så stora. Allt detta och litet därtill skapade Alfred Grenander, arkitekten från Skövde, i Falsterbo.

Villa Tångvallen karaktäriseras av olika typer av öppna rum med återhållsam utformning. Medan övervåningen består av tre identiska sovrum är det vardagsrummet på bottenvåningen som bildar husets rumsliga centrum. Runt det senare grupperar sig resten av rummen efter solstånd och utsikt.
Husets exteriör och interiör har i princip inte förändras sedan 1907. Detta gäller både färger, beslag, lampor och möbler, allt skapat av Grenander själv. Det enda undantaget är badrummet, som lär ha tillkommit på 1940-talet. Köket är i stort sett i original.


Foto: Erik Olsson
/Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

10 svar på ”Rosa Villan en sekelskiftesdröm i Falsterbo

 1. Vilken tur att ni inte har råd!
  Det borde vara brottsligt att förstöra hus som detta genom att göra allting “ljust och fräscht”.
  Huset är alldeles utmärkt som det är.

  • Det är säkerligen bra som det är. Men alla tycker vi olika här i världen.

   Ha en fin dag! 🙂

   Jenny & Linda

   • Fast här handlar det väl inte om smak? Det handlar väl om kunskap om byggnadshistoria och respekt för hantverk och kulturarv? Sånt kan väl inte vara helt irrelevant ens för “trendspanarna”?

    • Hej 🙂
     Nej det är inte helt irrelevant såklart. Det är frågeställning man får ta när man köper ett gammalt hus. Den som nu gör det!

     Ha en fin kväll!

     Jenny & Linda

     • Och inför den frågeställningen skulle ni alltså fullständigt bortsett från kulturarvet som vi förvaltar för kommande generationer, den unika arkitekturen och husets historia? Det verkar jättekonstigt om man uttrycker ett intresse, och förhoppningsvis respekt, för design och hantverk.

      Med viljan för att måla allt vitt får jag också bilden av att ni gärna skulle slänga in romantiska ord om “love” och “home” på väggarna, lite shabby-chic-möbler med fejkad rost, etc. Säg att jag har fel…

     • Du har fel 😉 romantiska ord på väggarna är inte vår melodi. Gamla hus är fantastiska och ska bevaras så mycket som det bara går. Om du har följt vår blogg så vet du att vi själva bor i en prästgård från tidigt 1900-tal. Där allt bevaras så mycket som möjligt. Men ibland måste man göra en liten förändring för att det ska anpassa nutid och familjeliv.

      Ha en fin dag! /Jenny

 2. Men varför i hela fridens namn skulle ni vilja måla det vitt?! Det är ju underbart i rosa! En villa som heter Rosa villan kan man väl inte måla vitt… Helgerån!

  • Men vi älskar vitt helt enkelt. Om vi skulle trivas där så skulle vi valt att ha det vitt. Men vi tycker alla olika och tur är väl det 😉

   Ha en fin måndag och start på veckan!

   Jenny & Linda, Trendspanarna.nu

 3. Wow vilket hus!!!
  Jag & min familj har precis köpt & flyttat in i vår sekelskiftes dröm. En stor gul dröm
  med cykelavstånd till havet. Många som tittat blev rädda för allt som behövde göras, själv tycker jag att det är underbart och helt fullt av potential!! Älskade gamla hus! <3

  • Visst är det helt underbart! Grattis till erat köp. Vilken skön känsla och det verkar vara ett perfekt läge. Ha en underbar midsommar!

   Kram Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *