Frits Henningsens Mästerverk Coupé sofa återskapad av Carl Hansen & Son

Gediget hantverk och noggrannhet i de fina detaljerna var av yttersta vikt för möbelsnickaren Frits Henningsen, som också uppvisade stort stilistiskt kunnande. Frits Henningsens otroliga förmåga att förstå traditionella uttryck från tidigare stilistiska perioder och omtolka dem i en ny era, återspeglas i flera av hans formgivningar – inte minst i den elegant proportionerade Coupé Sofa. Coupé Sofa presenterades första gången på Köpenhamns möbelutställning 1936 och den blir nu en del av Carl Hansen & Sons kollektion med klassiska möbler.

Carl Hansen & Son expanderar sin kollektion med Frits Henningsen möbler med den enastående Coupé Sofa från 1936. Soffans geniala design är en fortsättning på den mycket detaljerade Heritage Chair från 1930 och den enkla Signature Chair från 1954, som skulle bli Frits Henningsens sista formgivning. Precis som de två loungestolarna kännetecknas Coupé Sofa av en organisk och mjuk form, ett raffinerat och personligt uttryck och en enastående förståelse för materialen – resultatet av en stark kvalitetsmedvetenhet.

 – Vi har länge velat sätta just Coupé Sofa i produktion – helt enkelt eftersom det är en av Frits Henningsens mest originella formgivningar. Med sin profil i axelhöjd, de vinklade bakbenen och de fina inre armstöden talar soffan för sig själv. Den är unik och otroligt elegant, och formgivningen är ett utmärkt exempel på Frits Henningsens noggranna inställning till sitt arbete. Hans utbildning som möbelsnickare syns tydligt i alla hans formgivningar. Vi på Carl Hansen & Son delar hans passion för stor hantverksskicklighet, och hans Coupé Sofa passar därför perfekt in i vår berättelse om arvet från de senaste 100 åren av dansk design, säger Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Son.

Frits Henningsen fäste stor uppmärksamhet vid detaljer och ansedd kvalitet, samtidigt som han hade en unik förståelse för både form och funktion. Detta designideal sammanstrålar i Coupé Sofa, som är tillverkad med utsökta material och en krävande klädselteknik som utmanar även de erfarna hantverkarna hos Carl Hansen & Son.

Frits Henningsen behärskade enkla former och utmärkt komfort och hans Coupé Sofa är inget undantag. Den rymmer bekvämt två personer som kan gömma sig bakom de höga sidorna för att få en lugn plats för stunder av stilla eftertanke. Trots dess relativt höga rygg och sidor är Coupé Sofa, som tidigare sågs som en soffa för den öppna spisen, en kompakt möbel som enkelt passar in i all inredning.

Coupé Sofa tillverkas efter noggranna mätningar av originalsoffan på Carl Hansen & Sonsfabrik i Gelsted på Fyn i Danmark och kräver kompetenta och erfarna tapetserare. Det tyg eller läder som täcker baksidan av soffan sys in i en enda stor bit som sveper runt baksidan av soffan och kombineras med omsorgsfullt sydda läderpasspoaler som elegant döljer synliga övergångar. De fina, halvmåneformade inre armstöden är vadderade på ovansidan för att öka sittkomforten.

Coupé Sofa, som tidigare bara fanns i läder, finns nu även i tygklädsel. De inre armstöden och passpoalerna på båda varianterna är i läder. Soffan har ett klassiskt utseende i läder, medan kombinationen av läder och tyg ger den en mer lekfull och modern känsla. Innanför Coupé Sofas vackra yttre finns en solid och robust träram av björk med skumstoppning. För optimal komfort är insidan av sitsen försedd med små pocketresårer som var och en arbetar individuellt och anpassar sig till varje persons sittposition, samtidigt som sitsens form bibehålls.

– Proportionerna hos Frits Henningsens Coupé Sofa är perfekta och han har lyckats skapa en stringent och enkel möbel som fungerar med både moderna och klassiska möbler och utrymmen. Utseendet på soffan är klassiskt och elegant diskret, och kombinationen av ädla material och vackert hantverk märks direkt. Vid närmare granskning är det de utsökta detaljerna, som till exempel de små inre armstöden och de oavbrutna läderpasspoalerna, som verkligen definierar designen, säger Knud Erik Hansen.

Jenny & Linda

Foto:
Carl Hansen & Son

1 svar på ”Frits Henningsens Mästerverk Coupé sofa återskapad av Carl Hansen & Son

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *