Säter och Haga två vackra tillskott

Ett samarbete med Jennie Adén under skoltiden ledde fram till lanseringen av Säter och Haga. Två serier med stark anknytning till bygden kring Klässbols. En lansering där materialet hyllas och man inte nog kan understryka vikten av att fatta hållbara beslut.

Hur började samarbetet mellan dig och Klässbol?
Under sommaren 2016 gjorde jag praktik på väveriet i Klässbol. Under praktiken fick jag möjlighet formge en egen handduk. Istället för att väva rakt handmålade jag oregelbundna linjer för att skapa liv och rörelse. Jag ville även formge en handduk som såg bra ut trots att den inte hängde helt perfekt och att båda sidorna kunde agera framsida.

Hur skulle du beskriva dina produkter?
Genom att ”gräva där jag står” vill jag lyfta fram de lokala möjligheter och material som finns på ett litet område. Jag drivs av arbeta med hela designprocessen, från förädling av råmaterial till formgivning och tillverkning av produkter, ofta använder jag mig av råmaterial från området runt Sölje, dit jag har en starkt personlig koppling.  

Jag börjar med ett råmaterial och sedan utvecklar jag produkten. Jag arbetar med ett minimalistiskt formspråk med säkra proportioner och är noga med att mina produkter har en hög hantverksskicklighet. 

Varför namen Haga & Säter?
Säter är namnet på min familjs hus i Sölje och Haga är namnet på den gård min farmor växte upp på i Glava. Både Sölje och Glava är angränsande bygder till Klässbol. 

Hur skulle du beskriva varumärket Klässbols? 
Klässbols Linneväveri är starkt varumärke med högsta kvalitet på material och färdiga produkter. Lin är en fiber som kommer bli allt vanligare inom textil med dess unika egenskaper och en miljövänligare framställningsprocess än andra textilfibrer, som bomull. 

Idag måste vi förhålla oss till en hållbarare livsstil och konsumtionsvanor, så med sin höga kvalitet och lokala tillverkning är Klässbols Linneväveri en självklarhet.


Jennie anses som en av Sveriges största designlöften och kommer ursprungligen från Sölje som ligger några roddtag över Glafsfjorden ifrån Klässbol. Genom att ”gräva där jag står” vill jag lyfta fram de lokala möjligheter och material som finns på ett litet område. Jag drivs av arbeta med hela designprocessen, från förädling av råmaterial till formgivning och tillverkning av produkter, ofta använder jag mig av råmaterial från och omkring Sölje, dit jag har en stark personlig koppling. Sölje ligger på andra sidan av Glafsfjorden från Klässbol. 2018 tog jag kandidatexamen på Formlinjen, Beckmans Designhögskola.

Foto: https://www.klassbols.se

1 svar på ”Säter och Haga två vackra tillskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *