Höstens populäraste renoveringsprojekt – 8 av 10 renoverar varje år eller oftare

Det är många hem som kommer att förbättras under hösten. Hela 84 procent kommer att genomföra något bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt den här säsongen. Det visar en ny undersökning från Hornbach. När företaget frågar hur ofta man renoverar i hemmet generellt svarar så många som 76 procent att de har nya projekt varje år eller oftare. Undersökningen visar dessutom att varannan person helst renoverar tillsammans med sin partner och att en majoritet anser att hemmafixet stärker förhållandet.

Temperaturen sjunker och löven faller, men det betyder också att hemmafixaren har en hel del att stå i. I en ny undersökning från bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach visar det sig att 84 procent kommer att genomföra något bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt under hösten. När sommarsolen är ett minne blott är det naturligt att inomhusprojekten blir mer populära och 61 procent svarar att de kommer att ägna sig åt tapetsering och målning. Det näst vanligaste projektet är byte eller uppfräschning av golv (35 procent) samt byte eller uppfräschning av fönster/dörrar (25 procent). Men ännu är det inte för sent att tillbringa lite ledig tid utomhus. En hel del projekt sker fortfarande i trädgården, som att plantera/beskära träd eller buskar (47 procent), skötsel av gräsmatta i form av att gödsla och räfsa med mera (47 procent), samt anlägga/förbereda odlingsytor (35 procent).

I undersökningen svarade 1304 personer även på hur ofta de gör någon mindre eller större renovering i hemmet och det visar sig att hela 76 procent renoverar varje år eller oftare: 45 procent renoverar varje år, 21 procent varje säsong och 10 procent varje månad.

Att renovera kan vara påfrestande och kosta såväl i pengar som blod, svett och tårar. Men när hemmafixarna får välja står det klart att 54 procent helst vill genomföra sina projekt tillsammans med sin partner, 19 procent ensam, 18 procent med sin familj/släkt och 9 procent med vänner.

39 procent svarade att renoveringsprojekt tillsammans med sin partner stärker förhållandet och bara 6 procent menade att det skadar förhållandet. Övriga hade ingen partner eller sa att renoveringsprojekt inte påverkar deras förhållande nämnvärt.

– När vi frågade hur renoveringsprojekt påverkar hemmafixarnas förhållanden var det en klar majoritet som tyckte att det var bra för kärleken, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach. Många känner säkert igen sig i situationer som uppstår där man som par kanske inte alltid håller med varandra om hur renoveringen ska genomföras till exempel, men känslan efteråt när man tillsammans rott projektet i hamn är verkligen stärkande.

Vad gäller kostnaden för projekten så lägger de flesta (23 procent) ner mellan 1 000 och 5000 kronor på den här höstens projekt, men 20 procent lägger mellan 5 000 och 10 000 kronor och 18 procent lägger mellan 10 000 och 20 000 kronor samt samma procentantal för summan 20 000 till 50 000 kronor.

/Jenny & Linda

(Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under september 2017. Totalt deltog 1304 personer i undersökningen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *