TÄNKVÄRD en kollektion från IKEA där man tar in naturen

Möt nyheter som hyllar skönheten i naturliga material och fiber. Här finns nätta möbler av hållbar rotting och mjuka textilier du vill ha närmast huden. TÄNKVÄRD är taktil, sinnlig och sommarblå – var snäll mot dig själv och koppla ner och koppla av. På tillfälligt besök från 1 april.

TÄNKVÄRD har ett rogivande formspråk som tar in naturen i ditt sovrum och badrum. Produkterna har skapats av IKEA designer Akanksha Deo, Nike Karlsson och Iina Vuorivirta – alla med sin unika känsla för material, form och hantverk.

– TÄNKVÄRD handlar om att vara snäll mot sig själv: att bejaka lugnet, glädjen och det som är avkopplande. Det handlar om att hitta tillbaka till grundläggande mänskliga behov, säger Akanksha Deo, IKEA designer baserad i Delhi, Indien.

Textilierna lånar sin färgskala från himmel och hav. Naturmaterialen lin, jute, sjögräs och bomull från mer hållbara källor används i påslakanset, kuddfodral, plädar, en lampa, en matta och väskor. Akanksha Deo har ett förflutet som modedesigner och hennes favorit är jacquardvävda TÄNKVÄRD kimono med vackert växtmönster.

– Jag tycker att textilierna viskar ”kom och rör vid mig”. Jag ville ta fram produkter som människor kan skapa ett känslomässigt band till. Något som får dem att känna trivsel och värme, nu och i många år framöver. Resultatet är perfekt defekt: lite skrynkligt med en patinerad och handgjord känsla som gör varje textil unik, säger Akanksha Deo.

Handgjorda rottingmöbler och korgar av förnyelsebara naturfiber har formgivits av Nike Karlsson och Iina Vuorivirta. TÄNKVÄRD pall, bänk, fåtölj, skärmvägg och klädhängare stöttar textilierna och skapar en vacker dialog mellan det hårda och det mjuka.

– Rotting är underbart hållbart. Det växer fort och skapar försörjningsmöjligheter till lokalsamhällen runt om i Indonesien. Rotting är lågmält och ödmjukt, men också väldigt distinkt. Varje detalj och märke har en berättelse. Det är verkligen ett av mina favoritmaterial. I TÄNKVÄRD ville jag lyfta fram dess naturliga skönhet i all sin enkelhet, säger Iina Vuorivirta, IKEA designer.

Säljstart: april 2019, begränsad upplaga. Säljs på alla IKEA varuhus, ej online. Foto: IKEA

/Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *