Wingårdhs och Ingegerd Råman släpper lampkollektion för Örsjö

Allt började som ett gemensamt projekt men slutade i två samverkande kollektioner. Wingårdhs valde läder, Ingegerd Råman papper. Nu lanseras samarbetet med småländska Örsjö Belysning.

Som förgrundsgestalter inom svensk formgivning och arkitektur har Gert Wingårdh och Ingegerd Råman en diger lista av prisbelönta och framgångsrika projekt och produkter bakom sig. Tillsammans med Sara Helder, från Wingårdhs, har trion arbetat i flertalet projekt, såsom Aula Medica och svenska ambassaden i Washington.

Nu har två unika produktserier skapats, Gert Wingårdh och Sara Helders Boa och Ingegerd Råmans Virvel. Boa är helt klädd i läder och med en bas i metall. Medan Virvel bygger på vikt cirkelformat papper.

Wingårdhs lampserie kommer i fyra utföranden. Två golvarmaturer, en up-light och en läslampa. En pendelarmatur samt en vägglampa är under utveckling.

– Jag ville göra en lampa i läder, jag tror inte att någon har gjort det innan. Jag ville använda mig av lädret och dess kvalitéer. Enkelheten och den ikoniska känslan. Det finns en farlighet i materialet, en känsla av rock n roll, berättar Gert Wingårdh.

Dess framträdande trattform återkommer i alla modeller och lädret som klär lampan går att få i ett flertal färger såsom svart, konjak eller natur.

– Lampan handlar även om hantverk och kvalitet, de synliga sömmarna ger både liv och mönster. Tratten i metall, klädd i läder och belysningskällan en bit in. Den är formstark, men tar inte jättemycket plats. Den ger ett bra riktat ljus med dold ljuskälla och minimal bländning samtidigt som jag ser framför mig att den både kan kamouflera sig i miljön eller sticka ut, säger Sara Helder, Wingårdhs.

Ingegerd Råmans Virvel är en serie på två taklampor tillverkade i cirkelformat vikt papper från småländska Lessebo Handpappersbruk.

– Det är första gången jag jobbar med papper. Jag har alltid velat göra det och tack vare den nya tekniken med led-lampor har det blivit möjligt, berättar Ingegerd Råman.

Materialet har många möjligheter och antalet vikningar näst intill oändliga. Just nu finns två modeller i produktion, men fler är under utveckling, bland annat en bordslampa.

– Det finns en speciell skönhet i det tunna och skira pappret. Sedan har jag alltid tyckt om materialets karaktär, det finns en förgänglighet som jag uppskattar. Det återstår ett oändligt antal vikningar varav här redovisas två, berättar Ingegerd Råman.

Foto: Örsjö Belysning

/Jenny & Linda

orsjo belysning

virveldubbel
virvelenkel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *