Mumintrollen tar ett kvällsdopp på Arabias säsongsmugg

Sommaren 2019 illustrerar Arabias muminmugg Tove och Lars Janssons tecknade serie Den ensliga ön, där mumintrollen njuter av semestern och tar ett glädjefyllt dopp i kvällssolen. Den tecknade serien publicerades först i tidningen The Evening News i England år 1955. Servisen finns till försäljning under en begränsad tid och består av en mugg, en tallrik, två saftskedar samt minifigurinerna Tooticki och Lilla My. Minifigurinerna ingår i ett återkommande sortiment.

Kvällsdopp på en solig ö
Muminfamiljen har semestern till ära åkt på utfärd till en enslig ö och packat med sig allt möjligt nödvändigt och onödigt. På ön får de sällskap av sjörövare som har åkt på grund. Mumintrollens förfäder har avsiktligt lett sjörövarna på villovägar genom att tända vilseledande eldar.

På ön träffar mumintrollen Mymlan för första gången då Mumintrollet räddar den unga damen från en sjunkande båt. Muminmamman sysselsätter alla på ön och de bygger en stenmur. En sten rullar iväg ner till stranden och då föds en idé.

Kvällssolen färgar horisonten rosa och lockar till ett dopp. Av en sten och en planka gör man ett hopptorn som alla en efter en dyker ner i havet från. Sjörövarnas båtkatt följer förvånat med muminfamiljens semesterbestyr. Simhoppen fulländar en lång semesterdag.

Tove Jansson som serietecknare 
Tove Jansson ritade sin första tecknade serie år 1929, endast 15 år gammal. På den tiden var det ovanligt med kvinnliga serietecknare. År 1954 ritade Tove den första tecknade serien om mumintrollen för en engelsk förläggare. Hennes bror Lars Jansson hjälpte henne att översätta pratbubblorna till engelska.

När Tove år 1959 upplevde att tecknandet av muminserierna blivit för ansträngande tog Lars över. Vid det skedet hade Lars, enligt hans egna ord, inte bidragit med ett enda streck till muminserierna.

Serieteckningarna på Arabias kärl
Arabia har från allra första början använt Tove och Lars Janssons serieteckningar som inspiration till sina illustrationer. När Arabia återinförde mumintrollen i sin produktion i början av 1990-talet var illustrationerna en upprepning av seriestrippen. Senare började man överföra elementen i de tecknade serierna till produkterna med kollageteknik, som ger mera frihet när man överför element från originalen.

Säsongsmuggen för sommaren 2019 finns till försäljning under en begränsad tid, från och med den 15 april 2019. Samtidigt kompletteras Arabias serie av minifiguriner med två nya figurer, Tooticki och Lilla My. 

Foto: Arabia
Jenny & Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *